SVT Nyheter har fått ut åklagarmyndighetens beslut om att förundersökning inleds mot den svenska ambassadören Anna Lindstedt som är ”skäligen misstänkt för förhandlingar med främmande makt utan mandat och därigenom orsakat Sverige ett avsevärt men.” Foto: SVT Design

Åklagaren och Säpo oeniga om Sveriges Kina-ambassadör: Utreds för mildare brott

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt riskerar två års fängelse om hon fälls för sitt agerande vid mötet om fängslade Gui Minhai. SVT Nyheter kan nu avslöja att åklagaren beslutat om en mildare brottsrubricering än vad Säpo föreslagit i sin utredning.

– Det anses ändå som ett mycket allvarligt brott, säger Iain Cameron, professor i internationell rätt vid Uppsala universitet.

SVT Nyheter kan nu publicera offentliga handlingar från Säpo och från åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål. Det gäller frågan om Sveriges Kina-ambassadör brutit mot lagen vid det möte som hölls med affärsmän och dottern till den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai den 24-26 januari på hotell Sheraton i Stockholm.

Åklagaren mildrar

Handlingarna visar att åklagaren valt att göra en förundersökning om ”egenmäktighet vid förhandling med främmande makt”, som kan ge en dom på högst två års fängelse.

Målet mot Anna Lindstedt

Två olika brott

Säkerhetspolisen hade beskrivit brottet som ”trolöshet vid förhandling med främmande makt”, ett brott som kan ge minst  två års fängelse och upp till tio år i fängelse.

– Det är två olika brott och den allvarligare – trolöshet-  ger ett högre straff. Då måste man även uppfylla kravet på att den misstänkte orsakat Sverige ”ett avsevärt men”, säger Iain Cameron, professor i internationell rätt vid Uppsala universitet.

Många steg före åtal

Iain Cameron hävdar att det är en lång väg dit med många steg innan det eventuellt kan bli ett åtal. Bland annat måste åklagaren bevisa att ambassadören haft ett uppsåt att begå brottet.

– En viktig faktor är hur mycket UD kände till om dessa förhandlingar. Om ambassadören har förankrat sitt agerande kommer det att bli svårt att få en fällande dom, säger Iain Cameron till SVT Nyheter.

Tydligt mandat

Han hävdar att man vid förhandlingar med representanter för utländsk makt i vanliga fall behöver ha ett tydligt mandat från UD eller av regeringen.

– Det är möjligt att den svenska ambassadören inte agerat enligt gällande instruktioner. Även om det inte leder till åtal kan det finnas andra disciplinära åtgärder för att hon kringgått rutinerna, säger Iain Cameron.

Skälig misstanke

Anna Lindstedt är enligt åklagarens beslut skäligen misstänkt. Det är den lägre graden av misstanke.

Att förundersökningen är sekretessbelagd är inte konstigt eftersom det kan finnas känsliga svenska ställningstaganden som inte får yttras inför öppen ridå, anser Iain Cameron.

– Det är ytterst ovanligt att någon anklagas för detta brott, säger han.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Anna Lindstedt som avböjer att kommentera så länge utredningen pågår.

Åklagarmyndigheten beslutar att utreda frågan vidare med brottsrubriceringen ”egenmäktigt förfarande vid förhandling med främmande makt”. I motiveringen står att Anna Lindstedt, som var Sveriges ambassadör i Kina, är skäligen misstänkt för brottet. Foto: Kopia av fax från åklagarmyndigheten
SVT Nyheter kan nu publicera Säpos beslut om det brott som den svenska ambassadören misstänks för. Säpo anser att ”Sverige orsakats avsevärt men” och väljer den hårdare brottsnivån ”trolöshet vid förhandling med främmande makt”. Ett brott som kan ge mellan två och tio års fängelse. Foto: Kopia ur utdrag av fax från Säpo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet