Anders Ygeman, föredetta inrikesminister, och Morgan Johansson, justitieminister, när Dan Eliasson fick jobbet som rikspolischef 2015. Foto: TT

Analys: Regeringen vågar inte gå in i valrörelsen med Eliasson som rikspolischef

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Regeringen vågar inte gå in i valrörelsen med Dan Eliassson som rikspolischef. Därför får han i dag sparken. I en valrörelse som ser ut att domineras av frågor som rör brott och straff skulle Dan Eliasson bli en belastning för regeringen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Kritiken mot Dan Eliasson har handlat om flera saker, bland annat stora brister i den nya polisorganisationens genomförande, fortsatt låg uppklarningsprocent av brott och en allt grövre organiserad brottslighet som polisen har svårt att klara av.

Trots att Dan Eliasson flera gånger lovat förbättringar har han inte lyckats visa något tydligt trendbrott. För allmänheten framstår det snarare som att läget försämrats.

Krisen inom polisen

I medierna får skottlossningar, dödsskjutningar, rån och våldtäkter stort utrymme.

Samtidigt visar Brottsförebyggande rådets senaste trygghetsundersökning att allmänhetens otrygghet och oro att utsättas för brott ökar. Samma undersökning visar också minskat förtroende för polisen.

Kritisk mot Sverigedemokraterna

Dan Eliasson är sedan länge socialdemokrat och har tidigare varit statssekreterare i justitiedepartementet. Han har därför varit ett tacksamt objekt för oppositionen, som länge riktat hård kritik mot honom.

Här finns självklart partipolitiska överväganden, men Dan Eliasson har själv bidragit till att göra sig till en måltavla för politisk kritik.

Han har vid flera tillfällen uttalat sig kritiskt mot Sverigedemokraterna på ett sätt som knappast kan anses ligga inom ramen för hur en statstjänsteman bör uppträda.

En samlad opposition har länge krävt Dan Eliassons avgång. Också inom de egna polisleden har kritiken mot honom varit hård.

Att Polisförbundet välkomnar hans avgång är ett tydligt tecken på hur svag ställning han har haft i poliskåren.

Vill visa väljarna

När justitieminister Morgan Johansson kommenterade Dan Eliassons avgång menade han att polisen trots allt är på rätt väg, att fler utredda fall nu lämnas över från polisen till åklagare.

Justitieministern försökte klädsamt tona ner dramatiken kring rikspolischefens avgång, men lät ändå förstå att regeringen inte längre anser att han är rätt person för jobbet.

Beslutet ska därför ses som ett sätt för regeringen att visa väljarna att man också är beredd att avskeda rikspolischefen för att få stopp på brottsligheten.

Samtidigt är förstås avskedandet också en politisk försiktighetsåtgärd inför en valrörelse som ser ut att präglas av frågor som rör brott och straff.

Kritiken spiller över på regeringen

Socialdemokraterna har pekat ut just kampen mot brottsligheten som en av valrörelsens viktigaste frågor.

Partiets ambition är att gå till val på en lika hård kriminalpolitik som de politiska huvudmotståndarna Moderaterna och Sverigedemokraterna.

I och med de nära banden mellan Dan Eliasson och socialdemokratin skulle den omfattande kritiken mot rikspolischefen riskera att också spilla över på regeringen. Därför skiljs Eliasson nu från uppdraget.

Ett av de viktigaste uppdragen

Visst, oppositionen har spelat en viktig roll i att undergräva Dan Eliassons position som rikspolischef. Men den växande interna kritiken har sannolikt spelat en större roll.

Att vara rikspolischef är ett av landets absolut viktigaste offentliga uppdrag. Det är omöjligt att fullfölja detta uppdrag med ett så stort internt motstånd som Dan Eliasson har haft.

I och med att brottsligheten samtidigt blivit allt grövre med återkommande skottlossningar och dödsskjutningar har Dan Eliasson heller inte lyckats övertyga omgivningen om att polisen är på rätt väg.

Allt detta sammantaget ledde till att regeringen slutligen tog sin hand ifrån honom.

Riskerna med att ha honom kvar blev för stora.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet