M-ledaren: På tiden med tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Anna Kinberg Batra är positiv till civilminister Ardalan Shekarabis utspel om att han kan tänka sig ett förbud mot tiggeri. – Det är på tiden att regeringen inser att det här är ett problem. Men det ser ut som regeringen får börja diskutera frågan med sig själv.

– Man måste kunna agera kommunalt och lokalt på platser där det blir ordningsproblem, säger Anna Kinberg Batra till SVT.

Men kan man lagstifta mot att någon ber en annan människa om hjälp?

– Nej, att be en annan medmänniska om någonting måste vi alltid kunna göra. Men organiserat tiggeri där kriminella ligor utsätter redan utsatta för det här måste vi kunna agera emot – inte minst för de utsatta människornas skull.

Liberalerna kritiska

Men alla inom Alliansen är inte lika positiva. Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad är kritisk. Han hänvisar bland annat till den fria rörligheten inom EU.

– Det har framkommit att regeringen överväger ett sådant förslag. Det vore ett stort ingrepp i den fria rörligheten inom EU samt med hänsyn till flera andra konventioner om vi ska förbjuda att personer samlar in pengar, skriver Roger Haddad i ett uttalande.

Även Joar Forssell, förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet, vänder sig mot förslaget.

– Ett tiggeriförbud gör ingen mindre fattig. Vi kan inte förbjuda människor från att hjälpa varandra, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

Hos SD är man nöjd

Förslaget välkomnas däremot av Sverigedemokraterna.

– Det relevanta i ett politiskt förslag ska inte vara vem avsändaren är, varför vi naturligtvis välkomnar alla partier som lägger fram vår politik som sin egen, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig hos Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet