Liberalernas partiledare Jan Björklund håller tal på Järvaveckan. Foto: Pontus Lundahl / TT

Björklund har mestadels fel om Löfvens uttalande om militärer i förorten

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Jan Björklund påstod under sitt tal på Järvaveckan att statsminister Stefan Löfven har gjort ett utspel om att ”skicka in armén i förorterna”. Men hur ligger det egentligen till?

Påstående: ”Statsminister Stefan Löfvens utspel om att skicka in armén i förorterna, det här området där vi nu är, tyder på en panikstämning inom Socialdemokraterna” (Jan Björklund, partiledartal på Järvaveckan, 10 juni 2018)

Stefan Löfven har mycket riktigt gjort ett uppmärksammat uttalande kring militärer i svenska förorter.

Faktakollen

Det var i januari i år, efter årets första partiledardebatt, som statsministern kommenterade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons förslag om att svensk polis i vissa fall ska kunna ta hjälp av militär.

– Exakt vad som ska göras behöver vi utreda vidare. Vi måste ta fler steg. Vi har sett till att polisen får mer resurser och vi har skärpt straffen rejält och vi ger oss på den ekonomiska brottsligheten, men vi ser också över ytterligare möjligheter, vad finns det mer, för den grova organiserade brottsligheten ska bort, den hör inte hemma i vårt samhälle.

Men du utesluter inte att sätta in militär?

– Vi tittar på vad det finns för möjligheter, jag ser inte det som den första lösningen, men vi ska titta på hur vi får bort gängkriminaliteten, sa Löfven bland annat till TT.

– Det är inte min förstahandsåtgärd. Men vi behöver se ytterligare myndigheter i samverkan för att knäcka gängbrottsligheten, sa statsministern till Aftonbladet.

Förtydligade samma dag

Att statsministern inte tog avstånd från SD:s förslag väckte både debatt och kritik och han backade redan samma dag i ett inlägg på sin Facebooksida.

”Att låta Försvarsmakten överta polisens uppgifter är inte aktuellt. Det försvaret planerar, övar och utrustar sig för är att försvara Sverige vid ett väpnat angrepp utifrån -- i grunden en helt annan uppgift än att bekämpa brott. Under vissa förutsättningar kan dock Försvarsmakten redan i dag ge stöd till polisen och andra civila myndigheter.”

”Tävlar om att måla upp en mörk bild”

En röd tråd i Jan Björklunds tal på Järvaveckan i norra Stockholm var att valrörelsen har blivit ett ”race to the bottom” där man tävlar om att måla upp en så mörk och onyanserad bild som möjligt av Sverige.

– Det är en tävling om att gå hårdast fram, att vara skarpast i sina formuleringar, att använda mest svärta i sina filmer i sociala medier. Några vill inskränka asylrätten, andra vill skapa ett samhälle byggt på angiveri, sa Björklund.

I nästa andetag gick Jan Björklund in på vad statsministern sagt i januari:

– Statsminister Stefan Löfvens utspel om att skicka in armén i förorterna, det här området där vi nu är, tyder på en panikstämning inom Socialdemokraterna.

Björklund lyfte sen fram sin egen militära bakgrund och förklarade varför militär i förorten inte är en bra idé. 

– Jag har själv jobbat i armén i 12 år. Jag har både utbildat och varit chef för en infanteribataljon som hade som huvuduppgift att verka i storstadsmiljö. Ett sånt förband är livsfarligt för en motståndare i en väpnad konflikt. Men att sätta in en sådan enhet i våra förorter och att tro att det skulle bidra till ökad integration det är fullständigt omdömeslöst.

”Han instämde ju i att militären skulle gå in i förorterna”

När SVT Nyheter intervjuar Jan Björklund efter talet vidhåller han att Stefan Löfven faktiskt har sagt att han vill skicka in armén i förorten.

– Ja, han instämde ju i att militären skulle gå in i förorterna. Och det sätter en bild av att det är en krigszon i förorterna. Det är naturligtvis inte en nyanserad bild.

Men det var ju Sverigedemokraterna som ville att militären skulle in i förorten och Stefan Löfven fick en fråga hur han såg på det och då sa han att det inte är min förstahandsåtgärd, men att han vill att myndigheterna ska kunna stärka sin samverkan, är det verkligen att säga att han vill skicka in armén?

– Ja, han var öppen för det. Det är klart man ska säga nej på det. Det är klart vi inte ska ha in militären i förorterna. Sen har han backat. Men det skapar ju en bild att det är en slags krigszon i förorten och det är en förödande bild.     

Men när du säger att han har sagt att han ska skicka in armén i förorten, tycker du att det är att skapa en nyanserad bild av debatten?

– Alla kan verkligen höra vad han sa och han backade sen. Men man skapar en stämning av att det är en slags krigszon i förorterna när man ändå är öppen för detta, när man inte tar avstånd från det. Han instämde i ett uttalande som Sverigedemokraterna hade gjort.

Sammanfattning: Jan Björklund har mestadels fel när han påstår att Stefan Löfven sagt att han vill sätta in militär i förorten. I januari i år gjorde visserligen statsministern ett uppmärksammat uttalande i ämnet, där han varken gav ett rakt ja eller nej på frågan om han stödde Sverigedemokraternas förslag om att svenska polis vid vissa tillfällen ska kunna ta hjälp av militären. Stefan Löfven backade dock redan samma dag från sitt något oklara svar och förtydligade i ett inlägg på Facebook: ”Att låta Försvarsmakten överta polisens uppgifter är inte aktuellt.”

Har du någon fakta som kan bidra till texten eller andra påståenden från makthavare som du tycker att SVT:s Faktakollen borde granska, mejla oss på faktakollen@svt.se.

Fakta: Järvaveckan

Vad är Järvaveckan?

  • Järvaveckan är ett arrangemang som hålls mellan 9-17 juni och arrangörerna vill minska avståndet mellan folk och folkvalda och minska utanförskap i förorterna.

Vad händer på Järvaveckan?

  • Varje dag har ett tema och varje parti har, liksom i Almedalen, en egen dag. Varje kväll håller en politiker från det aktuella partiet tal. Under veckan möts medborgare, politiker, företag, föreningar, myndighet och organisationer på Spånga IP i nordvästra Stockholm och det blir föreläsningar, föredrag och andra evenemang.

Hur startades Järvaveckan?

  • Järvaveckan är ett initiativ av Ahmed Abdirahman, grundaren av den ideella föreningen The Global Village, en partipolitiskt och religiöst obunden förening med hemvist i Hjulsta, Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Faktakollen

Mer i ämnet