Därför greps så många svenskar i Trojan Shield

Uppdaterad
Publicerad

Förhållandevis många av de hittills gripna i operation ”Trojan Shield” har Sverigekoppling. Att svensk polis kopplades in tidigt gav dem ett försprång sett till andra länder – och att man kopplades in tidigt har att göra med svenska gängkriminellas våldsanvändning, menar Linda Staaf, polisens underrättelsechef.

När Europol tillsammans med polismyndigheter i Sverige, Nederländerna, USA och Australien presenterade resultaten av operation ”Trojan Shield” stack svenska polisens resultat ut. 1 600 av 12 000 användarna på den krypterade chattjänsten Anom, som polisen haft insyn i, har Sverigekoppling och 155 av de hittills cirka 800 gripna kopplas till svensk gängkriminalitet.

Linda Staaf, svenska polisens underrättelsechef som förde Sveriges talan på presskonferensen i Haag i veckan, lyfter flera olika förklaringar till den stora svenska andelen gripna.

Operation ”Trojan Shield”

– Jämfört med många andra länder har Sverige haft ett försprång i detta. Vi ha varit med i insatsen i ett tidigare skede än andra länder, vi har kunnat bygga upp misstankar och genomföra gripanden, säger hon i tisdagkvällens Aktuellt.

Mer av affärsuppgörelser i andra länder

Chattjänsten Anom har i huvudsak varit en plattform för uppgörelser vid storskaliga narkotikaupplägg, vapen- och våldsplanering samt för att koordinera penningtvätt. Att Sverige varit med i ett tidigt skede har att göra med hur uppgörelserna mellan kriminella i Sverige ser ut.

– I andra länder handlar det mer om affärsuppgörelser, i Sverige har det gått över till att vara mer våldsuppgörelser. Det är ett våld som påverkar inte bara de här aktörerna, det är många människor i vårt samhälle som påverkas, vi kan inte ha det på det här sättet, säger Linda Staaf.

”Kriminella duktiga på tekonologi”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) lyfter samma förklaringar som Staaf när han under onsdagen svarade på frågor kring insatsen på en presskonferens.

– Att vi har problem med gängkriminalitet i Sverige är uppenbart. Svensk polis har varit med på insidan av den här operationen och använder de här uppgifterna väldigt offensivt mot gängkriminaliteten i Sverige, säger inrikesministern.

– Det finns också diskussioner om att gängkriminella i Sverige är duktiga på att använda teknologi och olika krypterade lösningar för att undvika att åka fast. Sammantaget har det här lett till att vi kunnat slå mot exempellöst många gängkriminella i Sverige på samma gång, säger Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet