Den första av de tre misstänkta männen häktades. Foto: SVT

Samtliga tre häktas misstänkta för förberedelse till terroristbrott

Uppdaterad
Publicerad

De tre män som varit anhållna sedan i måndags har häktats på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott av Solna tingsrätt. Den tredje mannen häktas av den lägre graden – som skäligen misstänkt. Häktningsförhandlingarna pågick under torsdagen och på kvällen meddelades domarens beslut.

Männen begärdes i måndags häktade på sannolika skäl, vilket är den starkaste misstankegraden, för förberedelse till terroristbrott i bland annat Strömsund i Jämtland och Akalla i Stockholm.

Enligt häktningsframställan ska brottet ha begåtts någon gång mellan den 1 juli 2017 och 30 april i år när de greps. Två av männen anhölls i sin frånvaro fem dagar tidigare.

En av de nu häktade, den 45-åringe mannen, misstänks ha förberett terrorbrottet under längre tid, redan från den 1 januari förra året.

Männen förnekar brott

Den första häktningsförhandlingen av tre påbörjades i Solna tingsrätt vid 13.30 på torsdagseftermiddagen. På grund av tekniska problem kom de andra två förhandlingarna igång sent.

Samtliga misstänkta var under förhandlingarna med via videolänk. Detsamma gäller deras respektive försvarare.

De tre männen nekade under förhandlingarna till brott och ville bestrida häktningsyrkandet. Alla tre häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar.

Samtliga män häktade

Vid 14:40 kom det första beskedet om att den 38-årige mannen häktas av Solna tingsrätt. Enligt rådmannen Ewa Lindbäck är mannen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott mellan 1 juli 2017 och 30 april 2018 i både Strömsund och Akalla.

Man bedömer också att det finns en risk för att mannen undanröjer bevis, flyr eller fortsätter begå brott.

Senare under kvällen meddelades att också den 45-åriga mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott, och slutligen togs det även beslut om att den 29-åriga mannen häktas, men på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt.

Senast den 17 maj ska åklagare besluta om åtal ska väckas mot de två personer som är häktade på sannolika skäl. För 29-åringen som häktats på en lägre misstankegrad har åklagaren en vecka på sig att presentera en sådan utredning att misstankarna når upp till sannolika skäl, enligt Åklagarmyndigheten.

DET HÄR VET VI

Tre personer har häktats misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

 • De är misstänkta för förberedelse till terroristbrott bland annat i Akalla och Strömsund.
 • Flera personer har hämtats in till förhör.
 • Enligt Säpo finns det internationella kopplingar, men Säkerhetspolisen vill inte säga vilka.
 • Enligt Säpo var inget attentat planerat att ske de närmaste dagarna.
 • Två av de anhållna är uzbeker och en är från Kirgizistan.
 • Samtliga är skrivna i Stockholm, men en av männen har kopplingar till Strömsund via bolag.
 • Enligt uppgift till TT ska minst en av de misstänkta männen ha haft kontakt med Rakhmat Akilov, som erkänt lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm.
 • Terrorhotnivån i Sverige ligger oförändrat på en trea på en femgradig skala, vilket är ett förhöjt hot.

Några av frågorna som vi än så länge inte har svar på:

 • Var och när skulle ett eventuellt attentat äga rum?
 • Vad var målet?
 • Hur långt gångna var planerna?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.