Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ebba Busch (KD) svar på Sara Skyttedals kritik i SVT:s program 30 minuter. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ebba Busch kommenterar SVT:s intervju med Sara Skyttedal

Uppdaterad
Publicerad

KD-ledaren Ebba Busch menar att partistyrelsen utgått från Sara Skyttedals redogörelser inför beslutet att peta henne från EU-listan. Svaret kommer efter det att Sara Skyttedal i en intervju i SVT:s 30 minuter framfört kritik mot hanteringen.

– Det är Sara Skyttedals egna ord som vi har utgått ifrån, säger Ebba Busch.

Kritiken från Sara Skyttedal mot Kristdemokraternas partiledning rör bland annat turerna kring petningen av henne från partiets EU-lista, som motiverades med att Sara Skyttedal haft kontakter med Sverigedemokraterna. Hon ersätts av debattören Alice Teodorescu Måwe som KD:s förstanamn på valsedeln.

Sara Skyttedal sa i sin första intervju efter petningen att partiet hade planerat att avsätta henne. Det är något som partiledaren Ebba Busch inte håller med om:

EU-val 2024

– Det är Sara Skyttedals egna ord som vi har utgått ifrån i den här hanteringen. Det är henne vi valt att lyssna till, det är hennes redogörelse som ligger till grund för det beslut som partistyrelsen fattat, säger hon under onsdagen.

Anklagas för att vilja byta parti

Enligt Skyttedal ska kontakten med SD ha bestått av två informella samtal. Samtalen ska ha skett efter att hon förlorade partiets provval. Enligt henne ska hon ha försökt höra av sig till Busch efter provvalet men inte fått något svar, och efter det förde hon samtalen med SD.

Vidare sade hon att Busch ska ha anklagat henne för att ha velat kandidera för KD för att sedan byta parti till SD.

– Jag konfronterades med något som bara finns i Ebba Busch fantasi, sade Sara Skyttedal.

Kan ha en framtid i partiet

Ebba Busch står dock fast vid att Sara Skyttedal kan ha en framtid i partiet. Först under onsdagen har Skyttedal haft en direkt dialog med KD efter förra veckans besked om att hon petas.

– Jag tror det är bra om det får lov att gå lite tid nu, säger Ebba Busch.

Under intervjun i 30 minuter meddelade Skyttedal också att hon lämnar KD:s partistyrelse.

– Det är inget som vi har bett henne om, säger Ebba Busch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet