Ebba Busch Thor (KD), om konflikten i regeringsfrågan. Foto: SVT Morgonstudion

Ebba Busch Thor: ”Det här är inte Alliansens bästa stund”

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen bjöd på ytterligare politisk turbulens efter talmannens besked att hålla en statsministeromröstning nästa vecka. S och L sagt att de tänker rösta nej medan SD ”håller dörren öppen”.

– Jag hoppas att åtminstone alla Allianspartier röstar för vår gemensamma statsministerkandidat, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor i Morgonstudion.

Talmannen beslutade i måndags att pröva Ulf Kristersson (M) i en statsministeromröstning i riksdagens kammare nästa vecka.

Redan nu har både S och L meddelat att man tänker rösta nej till det förslaget och C är besvikna över att inte Annie Lööf får sondera.

Regeringsbildningen

I Morgonstudion svarade på tisdagen KD-ledaren Ebba Busch Thor att hon anser att alla Allianspartier bör ta chansen att rösta fram Kristersson (M) som statsminister.

– Nu kan vi tillsammans rösta på en Alliansregering med Alliansens politik. Jag vädjar framförallt till de centerpartister och liberaler i landet som är trötta på att S alltid får lov att styra.

Sprickor i Alliansen

Att Annie Lööf (C) inte fick sonderingsuppdraget menar Busch Thor har att göra med att sonderingen för Alliansen redan prövats utan en lösning.

– Hon hade kunnat göra det som partiledare för C, men för Alliansens räkning har det redan gjorts och då bedömer jag inte att det ansvarsfullt eller lönsamt att prova samma sak igen.

”Inte vår bästa stund”

Busch Thor hoppas trots allt på en fullskalig Alliansregering.

– Det är klart att det här inte är Alliansens bästa stund och nu undrar väljarna vad som är poängen med oss om vi inte tar chansen att rösta för den kandidat som vi alla ställt oss bakom. Vi har prövat de andra vägarna och det har inte funkat.

– Det här är ett svårt parlamentariskt läge och nästa veckas val är den bästa chansen till förändring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet