Uppsamlingslägret al-Hol dit IS-medlemmars kvinnor och barn förs. Foto: TT

UD: Situationen för barnen som varit hos IS är komplicerad

Uppdaterad
Publicerad

Flera anhöriga i Sverige vill hämta hem barn som befinner sig i Syrien. Om barnen kan komma ut ur Syrien och till en svensk utlandsmyndighet så prövas deras fall individuellt, enligt Patric Nilsson som är presschef på UD.

– Skulle man ta sig till en utlandsmyndighet så får man titta på varje fall utifrån det konsulära regelverket. Det är svårt att säga att så här skulle via agera i det här fallet. Det beror på den enskildes situation och vad finns det för dokumentation på personen, säger Patric Nilsson till SVT Nyheter.

Regeringen har klargjort att man inte vill hjälpa svenska medborgare som anslutit sig till IS i Syrien att ta sig tillbaka till Sverige. Dels handlar det enligt regeringen om att svenska myndigheter inte kan agera i själva konfliktområdet, dels om att de IS-anslutna misstänks vara potentiella brottslingar som enligt regeringen bör ställas till svars i en tribunal i närområdet och inte i Sverige.

Hur man ska hantera situationen för de barn som tagits med från Sverige eller fötts i Syrien av föräldrar som anslutit sig till IS och befinner sig i konfliktområdet har regeringen ännu inte presenterat.

Barn till IS-terrorister

– Situationen för barnen är komplicerad, både rättsligt och säkerhetsmässigt och analyseras vidare, skrev justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg nyligen i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Generellt gäller att en svensk medborgare som tar sig till en svensk utlandsmyndighet har möjlighet att få konsulärt stöd. Om det skall ges eller inte prövas individuellt från fall till fall.

UD: Mycket komplicerad situation

Patric Nilsson som är presschef på UD. Foto: UD/pressbild

När det gäller barn som är födda utomlands och aldrig haft någon hemvist i Sverige och inte har något svenskt personnummer så behöver de i första hand ett så kallat samordningsnummer, som är en identitetsbeteckning som behövs i kontakten med svenska myndigheter. Men det är problematiskt att utfärda samordningsnummer för barn som fötts i Syrien.

– Man måste ha en dokumentation som styrker att det är ett barn som har rätt att komma till Sverige. Det är en väldigt komplicerad situation med tanke på att dokumentationen i vissa av de här länderna är minst sagt undermålig, säger Patric Nilsson till SVT Nyheter.

Brister i utfärdandet av handlingar

Det är Skatteverket som utfärdar samordningsnummer på begäran av en myndighet, i det här fallet utrikesförvaltningen i form av en ambassad eller konsulat. Och det är konsulatet eller ambassaden som ska fastställa personens identitet för att Skatteverket ska kunna tilldela denne ett samordningsnummer.

Enligt Skatteverket kan identiteten styrkas med olika handlingar som är äkta och utfärdade på ett korrekt sätt av etablerade myndigheter, exempelvis en födelseattest. Men när det gäller Syrien uppger Skatteverket att man inte godtar särskilt många handlingar därifrån, vilket bland annat beror på brister i utfärdandet av dem.

Barn som föds utomlands av svenska medborgare blir automatiskt svenska medborgare men deras relation till föräldrarna måste alltså kunna styrkas. Dock används inte dna-test eftersom folkbokföringen registrerar juridiska relationer och släktskapet mellan till exempel föräldrar och barn inte nödvändigtvis är biologiskt. Ett dna-test kan dock vara ett underlag för en domstol att fastställa en juridisk relation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn till IS-terrorister

Mer i ämnet