Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Måns Jonasson från Internetstiftelsen när han ger sin syn på den senaste tidens hackerattacker. Foto: SVT

Experten om hackerattackerna: ”Stigmat är borta”

Publicerad

Under tisdagen har det flaggats för ännu en hackerattack – den här gången i Bjuvs kommun. Men enligt internetexperten Måns Jonasson är det inte nödvändigtvis negativt att fler attacker anmäls.

Bjuvs kommun gick upp i stabsläge på tisdagsmorgonen på grund av en omfattande cyberattack. Även Sophiahemmet i Stockholm utsattes. I förra veckan Vellinge kommun, och i början av februari bland annat Malmö stad, polismyndigheten och SVT.

Enligt Måns Jonasson på Internetstiftelsen har den här typen av attacker blivit vanligare i Sverige.

– Det har ökat i hela världen, och det är inte otänkbart att det kan ha ökat i Sverige just på grund av det känsliga säkerhetsläge vi befinner oss i, säger han i Aktuellt.

”Det är lättare att erkänna att man blivit anfallen”

Samtidigt menar Måns Jonasson att det finns andra anledningar till att hackerattackerna tycks hända så ofta. Bland annat har företag och kommuner blivit mycket mer transparenta om när, hur och varför de blir attackerade.

– Förut har det varit ett stort tabu att berätta att man har haft bristande säkerhet. Men jag tror att stigmat är borta.

Motiven är politiska och ekonomiska

Motiven till attackerna är enligt Måns Jonasson sannolikt antingen ekonomiska eller politiska. Syftet kan vara att skapa oro i samhället, och få svenskarna att tvivla på att systemen och på svenska staten, menar han.

Men flera av attackerna, bland annat den i Bjuv, har varit så kallade ransomwareattacker, det vill säga att man håller data som gisslan och hotar att läcka den om den utsatta parten inte betalar en stor summa pengar.

Det är inte nödvändigtvis så att målen för attackerna valts ut med vidare omsorg. Måns Jonasson menar snarare att hackergrupper skjuter brett, och försöker ta sig in överallt.

– Det är inte så troligt att en hackergrupp har gett sig på specifikt Bjuv, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.