Anders Ahlqvist, expert på it-brottslighet, och internetforskaren Elza Dunkels. Foto: SVT/Kristina Alexanderson/TT

Experterna: Vi accepterar saker på nätet vi aldrig skulle acceptera i verkliga livet

Uppdaterad
Publicerad

Dagens fällande dom för ”Facebookvåldtäkten” har åter aktualiserat problemen med att sexuella övergrepp och andra brottsliga handlingar sprids i sociala medier.

Ju större konkurrens på nätet, desto grövre grejer krävs för att det ska slå igenom, förklarar it-experten Anders Ahlqvist fenomenet.

– Tjejer utsätts för saker som de aldrig skulle utsättas för i verkliga livet.

I dag fälldes tre unga män för inblandning i den uppmärksammade gruppvåldtäkten på en kvinna i 30-årsåldern i Uppsala, som sändes live på Facebook en tidig morgon i januari i år.

Händelsen blev snabbt mycket uppmärksammad just eftersom en del av förloppet enligt vittnen livesändes i en sluten grupp med fler än 60.000 medlemmar. Polisen fick också kännedom om händelsen när flera personer larmade om Facebook-sändningen.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Enligt åklagaren har filmen i efterhand även spridits över hela världen, och översatts till ett tiotal olika språk.

– För de flesta av oss är det helt obegripligt. Men beroende på vilket sammanhang man befinner sig i så är det inte helt säkert att man är med på hur hemskt det är, säger internetforskaren Elza Dunkels.

– Är man en del av en grupp som ger uttryck för kvinnohat, kränkande prat eller där det är hög status att skämta om att slå ner någon på skolgården så är steget inte särskilt stort till att göra det och dela det på sociala medier.

Tendens att dokumentera grövre brott

Anders Ahlqvist, it-brottsspecialist på polisens nationella operativa avdelning (Noa), har tidigare sagt att det finns en allmän tendens att dokumentera allt grövre brott för att få uppmärksamhet på nätet.

Han menar att det vi ser är ett symptom på hur nätet fungerar.

– Generellt kan man säga att internet består av ett oerhört stort flöde av information, och den som vill synas i det måste därför ha något att erbjuda. Annars får man inte klick på sin lilla film eller sticker ut i mediebruset. Det är fullständigt naturligt.

Ahlqvists analys delas av sociala medier-experten Nina Jansdotter.

– Alla människor är i behov av att bli synliggjorda och bekräftade och gör man något riktigt dåligt kan man också bli bekräftad. Och alla beteenden, även de allra värsta och hur sjuka de än må vara, har sin fanskara och folk som hejar på. Det kan också vara kittlande att ha en stor publik även om många fördömer det man gör.

”Skulle aldrig hända i verkliga livet”

It-experten Anders Ahlqvist säger att det också finns en högre acceptans för saker som händer på nätet. Att det därtill är oroväckande att människor inte reagerar när brott begås framför deras ögon.

– Du behöver inte scrolla många sekunder i närmsta chatt eller kommentarstråd för att se det första lagbrottet, säger han.

– Jämställdhetsutvecklingen är en sak som inte har gått framåt med internet. Tjejer utsätts för saker som de aldrig skulle utsättas för i verkliga livet. Ta så kallade dickpics till exempel, det är helt obegripligt och obehagligt att vissa män verkar tycka att det är helt okej att skicka det till tjejer och kvinnor som de inte känner.

Men problemet med att övergrepp och brottsliga handlingar filmas och läggs ut på nätet är enligt honom mycket större än en polisiär fråga.

– Det handlar om en syn på internet och det som delas på nätet. Vi accepterar saker som vi aldrig skulle acceptera i verkliga livet. Vad som måste till är en gemensam attitydförändring. Politiker, samhället och vanligt folk som du och jag måste reagera. Att tro att polisen ska utreda bort det här tror jag är naivt.

Liknande brott på sociala medier

I slutet av mars i år häktades en 40-årig man i Uppsala på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, som ska ha filmats och sedan lagts upp i meddelandeappen Snapchat. För någon månad sedan gruppvåldtogs också en 15-årig flicka av fem-sex män i Chicago, USA, som samtidigt livesände övergreppet på Facebook inför 40 tittare. I går, måndag, ska en 21-årig thailändsk man efter ett bråk med sin hustru ha sänt live på Facebook när han tog livet av sin egen dotter och sedan begick självmord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet