Rättegången i Växjö tingsrätt tog flera veckor och domen har skjutits upp två gånger. Foto: Johan Nilsson/TT

Första domen i mobilhärvan: Långa fängelsestraff för sju åtalade

Uppdaterad
Publicerad

Fleråriga fängelsestraff för sju personer. Det blev domen i det första målet i den stora härvan med misstänkta momsbedrägerier med mobiltelefoner.

Växjö tingsrätt dömer sju personer till långa fängelsestraff för flera fall av grovt skattebrott och grovt näringspenningtvättsbrott.

Huvudmännen för det bolag som bedömts som det ”sista bolaget i kedjan” döms till åtta respektive sju års fängelse.

Enligt domen har de dömda gjort sig skyldiga till omfattande momsbedrägerier genom så kallad karusellhandel med mobiltelefoner och osanna fakturor.

Vice chefsåklagare Marianne Forsström välkomnar domen.

– Domstolen har ju i väsentliga delar haft samma uppfattning som vi, säger hon till SVT.

En av de åtalade frikänns helt, och är enligt sin advokat ”mycket lättad över att rättvisa har skipats såvitt gäller honom”. Alla åtta åtalade har nekat till brott.

Frisersalong blev supergrossist

Ett av företagen började som en frisersalong i Halmstad – men ökade på kort tid sin omsättning till att bli en jättegrossist inom mobiler och IP-telefoni, åtminstone på pappret. Totalt har åklagaren hävdat att de åtta åtalade, varav fem kommer från Kronobergs län och övriga från Halland och Stockholm, snuvat staten på 190 miljoner kronor.

Åtalet har varit det första som nått domstol i den bedrägerihärva som experter och åklagare beskrivit som ett ”angrepp mot Sverige” och som den största bedrägerihärva som drabbat skattesystemet. Den kännetecknas av omfattande affärer med verkliga och påhittade varor, där syftet varit att komma åt pengar från staten – dels genom att undvika att betala moms, men också genom att begära tillbaka moms som aldrig betalats in.

SVT:s granskning har visat att härvan totalt kan inkludera över 100 företag, och att där finns kopplingar till både grov organiserad brottslighet och till stora väletablerade bolag.

Över 100 bolag

Rättegången i Växjö tingsrätt tog flera veckor och domen har skjutits upp två gånger. När rättegången avslutades i mars yrkade åklagaren på långa fängelsestraff för alla inblandade. Totalt har åtta personer stått åtalade som alla förnekat brott.

Ekobrottsmyndigheten fick tidigare i år ett resurstillskott från regeringen efter att man slagit larm om att de komplicerade utredningarna tar resurser från andra brottsområden. I mars arbetade 13 åklagare med över 20 förundersökningar, riktade mot sammanlagt över 50 bolag.

Vet du mer om härvan eller annat SVT borde granska? Kontakta våra grävande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilhärvan

Mer i ämnet