Totalt sex män står åttalade i det stora terrormålet vid Solna tingsrätt. Tre av männen åtalas för förberedelse till terroristbrott och samtliga sex män åtalas för terrorfinansiering Foto: Sofia Lantz/SVT

Fortsatta förhör med terrormisstänkta

Publicerad

Rättegången mot de tre män som misstänks för att ha förberett terrordåd i Sverige går nu in på sin fjärde dag. I dag fortsätter förhören med de tre misstänkta själva. Dessutom väntas åklagaren presentera ny bevisning som ska styrka att en av de misstänkta männen haft kännedom om bombtillverkning.

Tre män – 30, 39 och 46 år gamla – står åtalade för att ha förberett ett terrorattentat i Sverige. Åklagarens teori är att männen med hjälp av inhandlade kemikalier planerat att detonera en hemmagjord bomb på en tätbefolkad plats i Stockholm.

SVT rapporterade · SVT direktrapporterar från terrorrättegången

08.51
Hej och välkomna till dagens direktrapportering.
08.58
Dagen förhandlingar startar precis som tidigare klockan 09.00 i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.
09.10
Det är alltså den fjärde rättegångsdagen som inleds i dag.
 
  • Den första dagen handlade uteslutande om ett fall av terrorfinansiering.
  • Under dag två inleddes åtalspunkt 2 - förberedelse till terroristbrott. Åklagaren höll då sin sakframställning.
  • Under dag tre höll försvarsadvokaterna sina sakframställningar. Då inleddes också förhör med en av de misstänkta, en 30-årig man. 
  • I dag inleds förhandlingen med att åklagaren fortsätter förhöra 30-åringen. Senare väntas förhör med en annan av de huvudmisstänkta, en 46-årig man.
09.16
Då är vi igång. Åklagaren inleder med att ställa frågor om hur 30-åringen känner en man som han har chattat med. En man med IS-kopplingar.
 
30-åringen säger att de träffats i en virtuell grupp där man köper och säljer saker. Han berättar att han tagit kontakt med mannen för att han vill att han ska skaffa resedokument till hans familjemedlemmar.
 
Åklagaren frågar om den här mannen är med i IS.
 
- Ja det är han, säger 30-åringen. 
09.18
I en chatt pratar 30-åringen med den andre mannen om en "martyr".
 
Vad betyder martyr, frågar åklagaren?
 
- Någon som dött.
 
Betyder det att han dött på något särskilt sätt, frågar åklagaren.
 
- Jag tror att han har dött i kriget, säger 30-åringen.
09.21
De pratar fortsatt om "dovla"
 
Vad betyder dovla, frågar åklagaren?
 
- Det är staten, säger 30-åringen.
 
Vad då för stat, frågar åklagaren?
 
- Det är namnet på själva platsen Folk använder det olika. Vissa använder det som ett ord för IS, andra för att beskriva själva platsen.
 
Och hur använder du det, frågar åklagaren.
 
- För att beskriva IS, säger 30-åringen. 
 
09.24
Själva chatten handlar om att 30-åringen undrar om ett antal personer finns på insidan, han förklarar att han syftar på Syrien. Åklagaren verkar dock inte vara lika intresserad av själva innehållet i chatten utan verkar mer vilja bekräfta att det verkligen är en person med IS-kopplingar som 30-åringen haft kontakt med.
09.26
Åklagaren nöjer sig där och går över till en ny chatt med en ny person.
 
Tillhör den här personen IS, frågar åklagaren.
 
- Ja det gör han, svarar 30-åringen.
 
Tillhör du själv IS?
 
- Nej, säger 30-åringen.
09.29
I chatten frågar den andre mannen 30-åringen om han sett en video i vilken två turkiska soldater bränns..
 
30-åringen säger att han sett den. "Det var fint gjort! Äkta konsten! Noggggggrant!" skriver 30-åringen bland annat som svar.
09.31
Åklagaren undrar varför han skriver så?
 
30-åringen vill inte svara direkt. Han säger att de inte skriver någonting om Sverige eller om ett planerat attentat.
 
Åklagaren upprepar frågan.
 
- Han var med i IS, därför skrev jag så, säger 30-åringen.
 
 Under den här tiden bodde 30-åringen i Istanbul, förklarar han. Han berättar att han hade det jobbigt och att han fått pengar av den andre mannens bekant.

– Jag håller heller inte för uteslutet att det här på något sätt skulle kunna förenas med att man använder sig av de bajonetter och andra redskap som finns med. Tanken menar jag är att man ska orsaka så mycket skada så möjligt, på så kort tid som möjligt, sade åklagaren Per Lindqvist när rätten samlades för tredje gången i onsdags.

Ny bevisning

Hittills har såväl åklagare som försvarare hållit sina sakframställningar. I onsdags inleddes också förhör med en av de misstänkta männen. I dag fortsätter förhören med de övriga två.

Dessutom väntas åklagaren under måndagen presentera ny bevisning som ska styrka att en av de misstänkta, en 46-årig man, haft kännedom om hur man tillverkar hemmagjorda bomber.

I 46-åringens telefon har Säkerhetspolisen hittat en privat kanal i meddelandetjänsten Telegram i vilken det bland annat förekommer detaljerade beskrivningar av hur man hanterar vapen och tillverkar bomber.

”Tillför inte mycket”

Men 46-åringens advokat, Thomas Olsson, tror inte att den nya bevisningen kommer att spela en avgörande roll.

– Jag tror inte den kommer tillföra så mycket. Det råder en hel del oklarheter om vad det här är för handlingar och det finns inget som talar för att min klient tagit del av de här uppgifterna, säger Thomas Olsson.

Vad är hans förklaring till att han varit med i den här gruppen?

– Han kommer ju höras i rätten dag och då kommer han att lämna en redogörelse.

Samtliga tre åtalade nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet