Totalt sex män står åttalade i det stora terrormålet vid Solna tingsrätt. Tre av männen åtalas för förberedelse till terroristbrott och samtliga sex män åtalas för terrorfinansiering Foto: Sofia Lantz/SVT

Fortsatta förhör med terrormisstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot de tre män som misstänks för att ha förberett terrordåd i Sverige går nu in på sin fjärde dag. I dag fortsätter förhören med de tre misstänkta själva. Dessutom väntas åklagaren presentera ny bevisning som ska styrka att en av de misstänkta männen haft kännedom om bombtillverkning.

Tre män – 30, 39 och 46 år gamla – står åtalade för att ha förberett ett terrorattentat i Sverige. Åklagarens teori är att männen med hjälp av inhandlade kemikalier planerat att detonera en hemmagjord bomb på en tätbefolkad plats i Stockholm.

Terrorgripna

– Jag håller heller inte för uteslutet att det här på något sätt skulle kunna förenas med att man använder sig av de bajonetter och andra redskap som finns med. Tanken menar jag är att man ska orsaka så mycket skada så möjligt, på så kort tid som möjligt, sade åklagaren Per Lindqvist när rätten samlades för tredje gången i onsdags.

Ny bevisning

Hittills har såväl åklagare som försvarare hållit sina sakframställningar. I onsdags inleddes också förhör med en av de misstänkta männen. I dag fortsätter förhören med de övriga två.

Dessutom väntas åklagaren under måndagen presentera ny bevisning som ska styrka att en av de misstänkta, en 46-årig man, haft kännedom om hur man tillverkar hemmagjorda bomber.

I 46-åringens telefon har Säkerhetspolisen hittat en privat kanal i meddelandetjänsten Telegram i vilken det bland annat förekommer detaljerade beskrivningar av hur man hanterar vapen och tillverkar bomber.

”Tillför inte mycket”

Men 46-åringens advokat, Thomas Olsson, tror inte att den nya bevisningen kommer att spela en avgörande roll.

– Jag tror inte den kommer tillföra så mycket. Det råder en hel del oklarheter om vad det här är för handlingar och det finns inget som talar för att min klient tagit del av de här uppgifterna, säger Thomas Olsson.

Vad är hans förklaring till att han varit med i den här gruppen?

– Han kommer ju höras i rätten dag och då kommer han att lämna en redogörelse.

Samtliga tre åtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet