Tidigare partiledare Göran Hägglund ska ha funnits bland namnen som diskuterades inom KD inför EU-valet, enligt SVT:s källor. Foto: Marko Säävälä/TT

Göran Hägglund fick frågan om att bli EU-parlamentariker

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas tidigare partiledare Göran Hägglund tillfrågades om att bli EU-parlamentariker, erfar SVT Nyheter.

När Alice Teodorescu Måwe presenterades som KD:s kandidat till att toppa listan till Europaparlamentsvalet framgick det att flera personer tillfrågats under förra året.

Som SVT kunde berätta då ska det bland annat ha rört sig om nuvarande ministrar.

EU-val 2024

Ebba Busch sa på en pressträff på onsdagen att man prövat olika namn, men att den raka frågan i det här skedet bara gått till en person:

– Det stämmer att vi har prövat olika namn i verkställande utskottet, men frågan har gått skarpt till Alice Teodorescu Måwe.

SVT kan nu berätta att frågan i ett tidigare skede även gick till en tidigare partiledare, nämligen Ebba Busch företrädare på partiledarposten, Göran Hägglund.

Enligt källor i Kristdemokraterna ska han ha fått frågan i samband med provvalet som hölls i somras. Själv vill han inte kommentera uppgifterna.

”Jag har inget att säga i ärendet”, skriver Göran Hägglund i ett sms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet