Hör polisen berätta om ungdomsrånen i Göteborg. Foto: Veckans brott

Göteborgspoliser: Ungdomsrån handlar främst om narkotika

Publicerad

Det är inte etnicitet utan narkotika som är den gemensamma nämnaren för ungdomsrånen, enligt poliserna som utreder personrån i centrala Göteborg.

– Vi har både etniska svenskar och personer med utländsk härkomst som både begår och utsätts för brott, säger en av utredarna vid rångruppen hos polisen i Göteborg city till SVT:s Veckans brott.

Debatten om ungdomsrånen har varit livlig den senaste tiden. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har de anmälda rånen mot personer under 18 år ökat med 31 procent mellan 2018 och 2019. 

En del av debatten har handlat om huruvida det finns en etnisk aspekt av rånen och då framförallt rånen med förnedrande inslag. Mustafa Panshiri, tidigare polis och nu föreläsare om integration, lyfte etnicitet som en faktor i SVT:s Agenda den 16 februari.

Veckans brott

– De letar aktivt efter svenskar att ge sig på. Det behöver inte vara rasism som är huvudorsaken, utan de letar efter personer som inte har ett våldskapital och som inte kommer att göra motstånd, sa han i Agenda. 

”Den bilden delar inte vi”

SVT:s Veckans brott har följt poliser som jobbar på rångruppen i Göteborg city. De känner inte igen bilden som Mustafa Panshiri målar. De ser snarare narkotika som en gemensam nämnare hos personer som de utreder.  

– Att man ser en ökning av unga som förnedrar sina offer i samband med rån, den bilden delar inte vi. Vår bild är att det handlar väldigt mycket om narkotika, säger Patrik, förundersökningsledare vid rångruppen hos polisen i Göteborg city.

Han fortsätter:

– Det kan också handla om att positionera sig som tuff kriminell och en del pressas att göra vissa saker för att man behöver pengar. Men det har ingenting med etnicitet eller integration att göra, det handlar om individer.

Samtidigt är Patrik tydlig med att dessa erfarenheter rör just deras polisområde.

Ny översyn

Det finns i dag ingen ny statistik kring etnicitet och brott. Brottsförebyggande rådet, BRÅ, mäter inte en misstänkt persons härkomst. Senaste rapporten som myndigheten gjorde kring det var 2005. Nu har man dock bestämt sig för att göra en ny översyn, där man kommer att studera just misstänkta brott begångna av inrikes och utrikes födda. Resultaten är planerade att publiceras i början av 2021. 

När det gäller rån med förnedrande inslag så kan polisen inte säga om det har ökat.

Det finns ytterst få domar, enligt Carin Götblad, regionalpolischef i region Miti.  

Rån med förnedrande inslag

Ett fall av rån med förnedrande inslag där det kommit en dom skedde i centrala Göteborg. Det var den så kallade rånligan som begick sex stycken brutala rån runt om i centrala Göteborg under augusti 2019. Brottsoffret tvingades ned på marken och fick kyssa en av gärningsmännens fötter.

– Det var svenskar som utförde den har rånserien med undantag av en i gänget som hade thailändskt ursprung. Så det hade inget med etniciteten att göra där, säger en polis som Veckans brott talar med. 

I kvällens Veckans brott debatterar Mustafa Panshiri med polisen Nadim Ghazale, expert hos Veckans brott.

Se mer i kvällens Veckans brott klockan 20.00 i SVT Play och 22.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet