Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är inte på låsta Sis-institutioner som de i huvudsak ska vara, säger socialminister Lena Hallengren. Foto: Daniel Westling, SVT.

Hallengren om att hedersutsattas gömställen röjs: ”Det får inte ske”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av hedersvåldet har blottat flera brister inom socialministerns ansvarsområden. Vissa hedersutsatta flickor har låsts in på Sis-anstalter, andra har fått sina identiteter röjda av socialtjänsten. Nu kommenterar Lena Hallengren (S) avslöjandet för första gången. 

- Det får såklart inte ske, säger hon.

SVT:s granskning visar att 15 procent av alla unga som omhändertas av socialtjänsten på grund av våld i hemmet är hedersutsatta. I vissa fall har ungdomar spärrats in på låsta Sis-anstalter. 

Socialminister Lena Hallengren har inte ställt upp på intervju för att kommentera granskningen, förrän nu.

På fel plats

Hallengren börjar med att säga att hedersutsatta flickor och kvinnor lever i en fruktansvärd situation och är otroligt utsatta. 

– Det är inte på låsta Sis-institutioner som de i huvudsak ska vara, säger hon och fortsätter: 

– Det är inte Sis uppgift att vårda, behandla och skydda flickor som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Hallengren har inget svar på varför flera flickor trots det har hamnat på låsta Sis-anstalter. 

– Jag kan inte kommentera enskilda fall, säger hon.  

Socialministern menar att regeringen arbetar för att hedersutsatta inte ska behöva gömma sig. Men hon anser samtidigt att kunskapen om hedersrelaterat våld och förtyck måste öka.

”Inte acceptabelt”

SVT har träffat hedersutsatta flickor som anser att svenska myndigheter snarare stjälpt än hjälpt dem. I vissa fall har deras gömställen röjts av myndigheter, vilket har lett till att de hittats av sina familjer. I ett fall gick det så långt att en kvinna mördades efter att myndigheterna röjt hennes gömställe. 

- Det får såklart inte ske, säger socialministern och fortsätter: 

- Det gäller i alla sammanhang där någon behöver skyddad identitet och plats. Det är inte acceptabelt om man (socialtjänsten) röjer uppgifter eller gör en felaktig placering. Det ska inte ske.

Socialtjänstens ”vilja” att hjälpa

När Lena Hallengren får frågan vad hon ska göra för att förhindra att myndigheter röjer uppgifter svarar hon återigen att hon inte kan kommentera enskilda fall, men uppger att socialtjänstens syfte är att hjälpa utsatta personer. 

– Deras vilja är att hjälpa de här flickorna. Både med att skydda dem från de som borde bry sig allra mest om dem, deras familjer, och ge hjälp och stöd för att de ska kunna ta sig vidare till ett liv i frihet. 

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Origo

Polisens resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ring anonymt och gratis under vardagar kl 09.00-16.00 på 020-25 30 00 – samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan också ställa en hemlig fråga här.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Rädda Barnen

Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Att leva med hedersrelaterade begränsningar och bestraffningar innebär att det finns förväntningar och krav på att familjens, släktens eller ett ännu större kollektivs intressen sätts framför de egna. Hedersrelaterat våld och förtryck kan också handla om att återupprätta familjens eller släktens anseende om det skadats.  
 
Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet betraktas som nödvändig för att upprätthålla familjens anseende och status. Det innebär att rykten kan räcka för att en familj ska anses förlora sin heder. Det kan också medföra att flickor och kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp inte vågar berätta om det, och att de skuldbeläggs om det kommer fram. 

Ogifta kvinnors oskuld och gifta kvinnors kyskhet är två centrala ideal för människor som praktiserar hedersnormer. Upprätthållande av oskuldsidealet sker genom könssegregation, invaderande föräldraskap, barn- och tvångsäktenskap samt könsstympning.

Val av partner är till exempel många gånger inte en individs eget val utan en angelägenhet för familjen eller ett större kollektiv.

Källa: Hedersförtryck.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De gömda hedersflickorna

Mer i ämnet