”Nedlåtande arbetsförmedlare” och ”Fyller absolut ingen funktion” är två av de negativa kommentarer som ges från arbetssökande. Foto: TT

”Ineffektiv”, ”långsam”, ”stelbent”...så sågas Arbetsförmedlingen i ny undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen har tagit reda på hur man uppfattas hos allmänheten, arbetslösa och arbetsgivare. Resultatet är inte roligt för myndigheten.

”Ineffektiv”, ”Långsam” och ”Stelbent”. Det är tre begrepp som nästan varannan person förknippar Arbetsförmedlingen med, följda av ”Omodern”, ”Fantasilös” och ”Inkompetent”.

– Vi lyckas helt enkelt inte leva upp till de förväntningar arbetssökande och arbetsgivare har när de kommer till oss, säger Erik Sandström, direktör för Arbetsförmedlingen direkt, i en kommentar på myndighetens hemsida.

Bara var fjärde arbetssökande anser att de haft stor nytta av Arbetsförmedlingen när de sökt jobb. Lika dåligt är omdömet hos de privata arbetsgivarna, medan offentliga arbetsgivare menar sig ha fått större hjälp av myndigheten.

Sämre betyg än för andra myndigheter

Bland allmänheten tycker mer än 50 procent att Arbetsförmedlingen sköter sitt uppdrag mycket eller ganska dåligt. Bara drygt var tionde tycker att det sköts mycket eller ganska bra.

Siffrorna är sämre än för Försäkringskassan och betydligt sämre än för både Skatteverket och Systembolaget, som angetts som jämförelser.

När de arbetslösa får precisera vad som är negativt med Arbetsförmedlingen kommer svar som ”Fyller absolut ingen funktion”, ”Vissa ska inte jobba med människor” och ”Allt”.

På rätt väg

Enligt Erik Sandström visar undersökningen att myndigheten är på rätt väg med sitt förändringsarbete.

– Vi är fortfarande mitt inne i det här arbetet och har en bra bit kvar innan det får full effekt och ger genomslag ut till våra kunder.

Så gjordes undersökningen

Visa

1.000 representanter för allmänheten och 200 arbetssökande har fått svara på frågor via en enkät.

325 företag har intervjuats via telefon.

Dessutom har man gjort en intern enkät bland 328 chefer och medarbetare.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer