Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Kända rapartister i centrum för våldsvågen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Skottlossningar och sprängdåd har skakat Stockholm under jul- och nyårshelgerna. I centrum står flera kända rapartister. Det handlar om unga män med stora följarskaror på sociala medier som har hyllats för sin musik – men som också dömts för flera grova brott.

Deras musik gestaltar livet och kriminaliteten i Stockholms förorter och har miljontals lyssningar på Spotify. Nu uppges flera rapartister stå i centrum för de senaste veckornas våldsdåd i Sverige – både som måltavlor och som misstänkta gärningsmän.

Rapartist 1

Natten mot måndagen sprängdes en port till ett flerfamiljshus i Grimsta i Stockholm, enligt polisens misstankar som ett svar på en dödsskjutning i Vällingby på nyårsafton. På adressen står en känd rapartist skriven.

Våldsvågen i Stockholm

Artisten har rönt stora framgångar de senaste åren men uppges samtidigt ha nära band till den kriminella miljön i Västerort, enligt polisens underrättelser. Han har tidigare dömts för grovt vapenbrott och flera narkotikabrott.

– Jag kan inte gå in på om han är måltavla. Men jag kan konstatera att vi har väldigt god uppfattning om vilka som är skrivna på de olika adresserna, säger Max Åkerwall, polismästare i polisregion Stockholm.

Rapartist 2

Fyra personer greps och anhölls senare av polis efter sprängdådet i Grimsta – däribland en annan välkänd rapartist, enligt uppgifter till SVT.

Artisten är framgångsrik och har blivit prisad för sin musik. Enligt poliskällor har han rört sig i gängkriminella kretsar och han är sedan tidigare dömd för bland annat vapenbrott, grov stöld och narkotikabrott.

Tisdagen den 3 januari släpptes tre av de anhållna på fri fot och onsdagen den 4 januari hävdes även anhållandet av den fjärde personen. Enligt Åklagarmyndigheten kan de tidigare misstänkta inte längre kopplas till platsen.

Rapartist 3

Några dagar tidigare, under natten mot nyårsafton, detonerade en sprängladdning i en port i Rågsved. Även där står en rapartist skriven på adressen.

Artisten har kopplingar till ett kriminellt nätverk i södra Stockholm, enligt polisens underrättelser. Han är tidigare dömd för inblandning i den uppmärksammade kidnappningen av Einár som senare sköts till döds 2021.

Flera av de andra dåden efter julhelgen misstänks ha varit riktade mot andra personer som på olika sätt anklagats för inblandning i mordet på Einár.

Polismästaren Max Åkerwall vill inte uttala sig i detalj om polisens misstankar gällande den pågående våldsvågen.

– Vi har haft flera sprängningar både i södra och norra delarna av Stockholm. Det är intressant att titta på andra brott som har skett i närtid men också saker som har skett längre bak i tiden och som skulle kunna utgöra någon form av vendetta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet