Albin Kainelainen, generaldirektör Konjunkturinstitutet. Foto: Janerik Henriksson/TT

KI: Lågkonjunkturen fördjupas nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Hög inflation och stigande räntor urholkar hushållens köpkraft enligt den senaste prognosen från konjunkturinstitutet (KI). Lågkonjunkturen väntas fördjupas innan den vänder uppåt något under den andra halvan av 2024.

Det dröjer till 2026 innan svensk ekonomi är i konjunkturell balans. Det framgår av KI:s senaste prognos om konjunkturläget.

Sysselsättningen har hittills utvecklats starkt trots konjunkturnedgången, men kommer att utvecklas svagare framöver. Arbetslösheten stiger till 8,3 procent det andra halvåret nästa år.

– Vi är i en lågkonjunktur, sysselsättningen kommer att falla något och vi har en svag tillväxt i ekonomin. Det gör att företagen kommer behöva anpassa sysselsättningen framöver, säger Ylva Hedén Westerdahl som är chef för Konjunkturinstitutets prognosavdelning.

Ytterligare räntehöjning

– Vår prognos är att styrräntan kommer höjas en gång till i november, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Den stannar sedan på samma nivå till det tredje kvartalet 2024 då Riksbanken börjar sänka räntan, enligt prognosen.

Dystra hushåll väntar sig ökad arbetslöshet

Barometerindikatorn, om sammanfattar läget i svensk ekonomi, ökade marginellt i september, från 85,3 till 85,8. Med undantag för tillverkningsindustrin minskade dock alla sektorer i ekonomin.

Andelen företag som tror att försäljningspriserna kommer att öka är fortsatt större än normalt. Inom tjänstesektorn tror jämförelsevis många företag att försäljningspriserna kommer att öka medan det omvända gäller för företagen inom bygg- och anläggningsverksamhet.

Hushållen blev än mer pessimistiska i september och konfidensindikatorn minskade med 1,5 enheter till 69,1. Detta innebär att indikatorn ligger på en fortsatt mycket låg nivå ur ett historiskt perspektiv.

Fakta: KI sänker BNP-prognosen

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) faller med 0,6 procent i år och återhämtar sig svagt, med 1,0 procent, 2024, enligt Konjunkturinstitutet (KI). Det är en sänkning mot tidigare prognos, då KI räknade med en BNP-minskning på 0,4 procent i år och en tillväxt på 1,4 procent 2024.

Under 2025 beräknas tillväxten öka till 2,9 procent och året därefter ökar takten till plus 3,4 procent.

Inflationen enligt måttet KPI beräknas 2024 falla till 4,1 procent i genomsnitt, ned från årets snitt på 8,6 procent. Därefter räknar KI med en KPI-inflation på 1,1 procent 2025, 1,8 procent 2026 och 2,1 procent 2027.

KI Räknar med en topp för styrräntan på 4,25 procent (mot dagens 4,00 procent) i slutet av 2023. Nästa år antas styrräntan dock sänkas till 3,50 procent och sedan parkerar kring 2,25 procent åren därefter.

Arbetslösheten beräknas öka till 8,2 procent nästa år och 8,3 procent 2025, upp från årets 7,5 procent.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.