Ett 80-tal bilar har skadats i Göteborg och Trollhättan. Foto: Privat

Experten: Kremlkopplade Twitterkonton utnyttjade bilbränder för att påverka opinionen i USA

Uppdaterad
Publicerad

Kremlkopplade Twitterkonton utnyttjade bilbränderna i Göteborg för att påverka opinionen om migration i USA, bedömer experter. Dagarna efter händelserna i mitten av augusti noterades en kraftig ökning av invandringsfientliga tweets kopplade till Sverige.
– Det här kan vara ett sätt att bedriva skrämselpropaganda, säger Björn Palmertz på Försvarshögskolan.

I mitten av augusti sattes ett hundratal bilar i brand i Västsverige. Det dröjde inte länge innan händelsen spreds vidare av Kremlkopplade Twitterkonton länkade till påverkansoperationer i USA, uppger det transatlantiska projektet Alliance for securing democracy.

Den 14 till 15 augusti noterade projektets mätverktyg Hamilton 68, som följer en rad Kremlkopplade Twitterkonton, ungefär 60 till 70 tweets om bilbränderna, nästan alla var negativa till invandring.

En vanlig dag brukar Sverige omnämnas i 5 till 10 av 15 000 till 20 000 tweets.

Försökte utnyttja händelserna

De flesta konton som Hamilton 68 följer fokuserar på amerikanska inhemska frågor eller på geopolitiska frågor av intresse för Ryssland, så kontonas huvudsyfte är inte att påverka svenskar – i stället används de för att påverka amerikaner och andra engelskspråkiga användare, enligt projektet.

”Det är viktigt att säga att de här tweetsen kom efter upploppen, så vi har absolut inga bevis för att de här kontona försökte inspirera till upploppen: i stället verkar det som att de bara försökte utnyttja saken”, skriver Bret Schafer, sociala medier-analytiker och presskommunikatör på Securing Democracy i ett mejl till SVT Nyheter.

Spred två narrativ

Björn Palmertz, senioranalytiker på Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, anser att Hamilton 68 är ett användbart verktyg för att analysera informationspåverkan, men poängterar att inget enskilt verktyg kan ge en fullständig bild.

Han har själv tittat närmare på sociala medie-flödet efter bilbränderna och gör samma analys som Alliance for securing democracy, att bilbränderna i Västsverige verkar ha utnyttjats för att påverka engelskspråkiga användare.

– Här använder man Sverige som ett typexempel på migration kopplat till brott. En agenda kan vara att försämra bilden av Sverige som föregångsland med ett väl fungerande demokratiskt styre och välstånd. En annan agenda kan vara att bedriva skrämselpropaganda, för att generalisera och förenkla utifrån enskilda exempel och koppla samhällsutvecklingen i stort till migrationsfrågor, säger han.

Målsättningen skulle kunna vara att göra det lättare att få en tillväxt av auktoritära idéer i andra länder vilket skulle underlätta för Ryssland, bedömer han.

– Ryssland är ju en potentiell förebild för vissa avgränsade grupper, ett land med en tydlig stark ledare med en bakgrund som underrättelseofficer som säger sig arbeta för konservativa värderingar. För de som har en naturlig motvilja mot demokratiska styrelseskick eller samarbete med Nato och EU vill Ryssland gärna ses som ett alternativ.

  • Det nätbaserade verktyget Hamilton 68 sjösattes i augusti 2017 med syfte att spåra Kremlstödd propaganda och desinformation på Twitter. Det analyserar tweets från 600 Twitterkonton, som personerna bakom verktyget bedömer används för att sprida rysk propaganda. Bland kontona finns ryska statskontrollerade tv-kanaler som RT och Sputnik.
  • Hamilton 68 sorterar under det transatlantiska projektet Alliance for Securing Democracy, som arbetar för att motverka ryska desinformationskampanjer. Alliance for Securing Democracy stöds i sin tur av den amerikanska tankesmedjan The German Marshall Fund of The United States.

Källa: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilbränder i Västsverige

Mer i ämnet