Åsa Linderborg om UG-reportaget: ”Ingen tävling i martyrskap”

Publicerad

I kvällens Aktuellt deltog Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och skribenten och författaren Isobel Hadley-Kamptz i en diskussion om SVT:s Uppdrag gransknings reportage om Metoo-uppropet och rapporteringen runt Fredrik Virtanen.

Isobel Hadley-Kamptz anser att Uppdrag granskning fokuserar för mycket på att ifrågasätta trovärdigheten hos de kvinnor – bland dem medieprofilen Cissi Wallin – som anklagat Fredrik Virtanen.

– Man vänder det så att det är Wallin som får frågor som ”har du tänkt på hans familj?” eller ”du fnittrade med en kompis dagen därpå – hur hänger det ihop med att du säger att du blivit våldtagen?” Det är en typ av ifrågasättande som personer som berättar om övergrepp alltid fått, säger hon.

”Får räkna med att bli granskad”

Åsa Linderborg menar att frågan handlar om publicistiska principer.

– Det är väldigt allvarliga anklagelser, anklagelser om grovt brott, som dessa kvinnor riktar mot Virtanen. Då får man räkna med att bli granskad. Det är obehagligt för kvinnorna att bli ifrågasatta, men det obehaget får man väga mot obehaget att bli anklagad för att vara våldtäktsman och att förlora sitt arbete. Det kan inte vara en tävling i martyrskap.

Se ett utdrag från debatten i klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#metoo och Fredrik Virtanen

Mer i ämnet