Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: TT

Kinberg Batra: Vi behöver göra mer

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas Anna Kinberg Batra menar att regeringen måste göra ännu mer än att införa tillfälliga gränskontroller för att vända vad hon kallar för ”en ohållbar situation”.

Regeringen har tagit beslut om att Sverige inför tillfälliga gränskontroller som träder i kraft klockan 12.00 på torsdagen.

Detta är något som Moderaterna redan tidigare föreslagit, kommenterade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i SVT:s Aktuellt.

Sverige inför gränskontroller

– Vi har föreslagit sedan ett par veckor tillbaka att regeringen tar möjligheten att införa tillfälliga gränskontroller. För om vi inte vet vilka som kommer hit kan vi inte heller hjälpa de bäst behöver vår hjälp. Men jag tror inte att det räcker, vi behöver göra mer för att få mer kontroll i en ohållbar situation. Till exempel när det gäller återvänande för de som inte får stanna i Sverige, sade Anna Kinberg Batra.

Moderaterna föreslog att den som tagit sig till Sverige via ett annat EU-land utan att söka asyl där nekas inresa och avvisas vid den svenska gränsen. Moderaterna vill också ha en skärpt politik när det gäller återvändandet. Bland annat bör regeringen villkora biståndet i diskussionerna med ursprungsländerna att de ska ta emot återvändare. Dessutom vill man att polisen ska få möjlighet att bli mer aktiva när det gäller att avvisa personer som inte har rätt att stanna.

– Jag skulle välkomna om regeringen vill föra samtal om de här frågorna för att lösa en ohållbar situation, sade moderatledaren.

FP och KD visar stöd

Folkpartiet gick ut och visade sitt stöd för regeringen.

”Situationen är extraordinär, det visar inte minst Migrationsverkets uppdatering i kväll. Självklart får detta konsekvenser för den allmänna säkerheten om Sverige, på grund av det stora inflödet av flyktingar vid sidan av alla andra som reser in, inte längre har kontroll över vilka som faktiskt reser in i vårt land”, skrev Roger Haddad, folkpartistisk riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson i justitieutskottet i ett mejl till TT.

Ebba Busch Thor (KD) välkomnade också regeringens beslut.

– Vi tycker att det är bra att regeringen har landat i det som vi också har landat i nämligen att vi måste införa gränskontroller för att få bättre kontroll över vilka som kommer in i landet. Det är också viktigt för att värna asylrätten och se till att de som har rätt till asyl får möjlighet att söka det. Men vi har varit tydliga med att det här inte räcker, sade hon i Aktuellt.

Bland annat vill KD se tillfälliga gränskontroller med särskilda transitzoner. Zonerna ska fungera som asylansökningsområden dit alla asylsökanden ska slussas in.

Centern: ”En dålig idé”

Centerpartiet är det enda riksdagspartiet som är emot regeringens förslag. C menar, tvärtemot Migrationsverket och regeringen, att gränskontrollerna kan få motsatt effekt.

– Vi tycker att det är en dålig idé. Även vid en gränskontroll har man rätt att söka asyl. Resultatet kan paradoxalt nog bli att söktrycket ökar på Migrationsverket eftersom människor som bara vill passera genom Sverige för att ta sig till Norge eller Finland nu måste söka asyl, sade Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson.

– Det innebär också att stora polisiära resurser flyttas från normalt polisarbete. Och man får komma ihåg att polisen nu går på knäna.

Centerpartiet går alltså emot förslagen från partikollegorna i alliansen.

– Jag kan inte svara för dem. Jag vet vad Centerpartiet gör för analys av dels asylrätten och dels vad polisarbete primärt ska handla om, sade Johan Hedin.

”Löfvens förtroende är förbrukat”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnade förslaget, men anser att det inte kommer att ”minska rådande asyltryck”.

”Stefan Löfvens förmåga och förtroende i sin roll som statsminister, leda Sverige i rådande krissituation, får anses förbrukat”, sade Åkesson i ett skriftligt uttalande.

I en presskonferens under onsdagskvällen sade inrikesminister Anders Ygeman (S) att hela regeringen, det vill säga även Miljöpartiet, står bakom beslutet.

”Som regeringsparti är vi med och fattar tuffa beslut. Regeringen har lyssnat på myndigheterna och landat i att den här tillfälliga åtgärden behöver införas. Att det nu kommer genomföras inre gränskontroll innebär inte att rätten till att få sin asyl prövad förändras för de som kommer hit”, sade Magda Rasmusson, tillförordnad migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, i en skriftlig kommentar till TT.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt menade att hans parti tar hänsyn till att svenska myndigheter är under hård press och förstod regeringens beslut.

– Det är helt avgörande att vi inte begränsar människors rätt till att söka asyl. Vi kommer att bevaka detta noggrant så att det inte blir ett sätt att förhindra att den som är på flykt inte får skydd. Men är det så att de som arbetar varje dag och sliter med det här säger att det blir bättre ordning om vi kontrollerar vem som kommer över gränsen, då lyssnar vi på det och accepterar det, sade Sjöstedt i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet