Martin Strid på SD:s landsdagar. Foto: TT

Martin Strid lämnar SD efter muslimuttalande

Uppdaterad
Publicerad

Den sverigedemokratiske politikern Martin Strid har begärt utträde ur partiet med omedelbar verkan, via ett mejl till partistyrelsen, enligt TV4 Nyheterna.

Mejlet skickades under lördagskvällen, vilket TV4 Nyheterna var först med att rapportera. Utträdet sker i ljuset av lördagens kontroversiella uttalande om muslimer som Strid yttrade vid SD:s landsdagar i Norrköping.

Strid skriver att han begär utträde med omedelbar verkan för att ”bespara er mer onödig tidsspillan” och fortsätter ”tack för denna lärorika och intressanta tid. Lycka till i valet”, rapporterar TT.

Under söndagsförmiddagen avböjde Martin Strid att kommentera uttalandet till SVT Nyheter, men han sade senare till TT att uttalandet var ”olyckligt”.

Inledde uteslutningsprocess

– Det var väldigt olyckligt, jag uttryckte mig väldigt klumpigt.

Tidigare under söndagen berättade SD:s partisekreterare Richard Jomshof för Sveriges Radio att partiet inlett en uteslutningsprocess mot Martin Strid. Han menade att Strid i och med uttalandet gjort sig skyldig till rasism.

– Om man anser att människor har olika värde beroende på hudfärg eller annan tillhörighet är det rasism, sade Jomshof till SR.

I den här artikeln refereras till ett uttalande som ifrågasätter alla människors lika värde. SVT hävdar alla människors lika värde och tar därmed avstånd från det uttalandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.