Martin Strid polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

En polisanmälan om hets mot folkgrupp har upprättats mot SD-politikern Martin Strid. Det bekräftar Norrköpingspolisen för SVT Dalarna. Anmälan uppges komma från allmänheten.

Anmälan upprättades efter lördagens uttalande från Martin Strid under SD:s landsdagar i Norrköping, där han hävdar att muslimer inte fullt ut är människor, uppger SVT Nyheter Dalarna.

– Det finns en anmälan som är upprättad. Det är hets mot folkgrupp det gäller, säger Norrköpingspolisens jourförundersökningsledare Arsim Asllani till Dagens Nyheter.

Martin Strids kritiserade uttalande

Asllani uppger att anmälan kommer från ”en allmänhet som har sett eller hört något som man har reagerat på”. Han känner endast till en anmälan, men utesluter inte att det kan finnas fler.

Juridikexpert: Troligen inte brottsligt

Robin Enander, talesperson för föreningen Juridikfronten som länge bevakat fall av hets mot folkgrupp, menar att Strids uttalande troligen inte är brottsligt.

– Det är så klart ett kontroversiellt och på många sätt ett stötande uttalande, men går man över till det juridiska så gör jag bedömningen att uttalandet inte är brottsligt, säger Robin Enander till TT.

– Utrymmet för att straffa uttalanden som är av politisk karaktär eller ett led i en debatt är väldigt begränsat enligt svensk lag.

I den här artikeln refereras till ett uttalande som ifrågasätter alla människors lika värde. SVT hävdar alla människors lika värde och tar därmed avstånd från det uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Martin Strids kritiserade uttalande

Mer i ämnet