Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Knutson: C:s besked pekar ut två tydliga regeringsalternativ Foto: SVT

Mats Knutson: Lööfs besked inte oväntat

Uppdaterad
Publicerad

Att Centerpartiet kan tänka sig ingå en S-ledd regering är ett ganska väntat besked, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson i Aktuellt.

– Det är ganska logiskt utifrån hur C har agerat de senaste åren och den kurs partiet har slagit in på.

Centerpartiet kan tänka sig att sitta i en S-ledd regering, var beskedet från partiledaren Annie Lööf under måndagen. Hon lyfte också Magdalena Andersson (S) som den bästa statsministerkandidaten, framför Moderaternas Ulf Kristersson.

Lööfs budskap är att SD ska hållas borta från inflytande, men det sätter också C i en knepig sits, konstaterar Mats Knutson.

Val 2022

– Ska man sätta sig i en regering där man samarbetar med Vänsterpartiet, eller kommer det i stället att bildas en regering på den högra sidan av svensk politik? Då kommer Annie Lööf att tvingas bekänna färg, säger han.

C-beskedet underlättar knappast för Magdalena Andersson (S) om hon efter valet får chans att bilda regering, konstaterar Mats Knutson.

– Det verkar ju inte gå. Annie Lööf säger att Vänsterpartiet inte ska ingå i regeringen och att man inte ska ha ett samarbete med partiet. Och V:s absoluta krav är att ha ett budgetsamarbete för att släppa fram en socialdemokratisk statsminister.

Hör Mats Knutson resonera kring regeringsbildningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet