Foto: TT

Migrationsverket: Vi hinner inte med

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket bad regeringen om att införa tillfälliga gränskontroller vid Sveriges gränser. Trycket blev för stort. – Det är så många som kommer att vi inte hinner registrera dem, säger generaldirektören Anders Danielsson. Han tror också att gränskontrollerna kommer pågå mycket längre än tio dagar.

Från och med klockan 12.00 i dag har vi passkontroller vid Sveriges gränser. Anledningen var att både polisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap anser att det finns ett hot mot den inre säkerheten och allmänna ordningen – men framför allt för att Migrationsverket meddelat regeringen att man inte klarar av sin uppgift med tanke på hur många människor som söker sig till Sverige.

”Hinner inte registrera dem”

– Man får komma ihåg att sedan september i år så har vi haft cirka 80.000 asylsökande, alltså lika många som vi hade under hela förra året. Det kommer så många att vi inte hinner registrera dem. Det är många barn som inte registreras. Då är det viktigt att samhället, inte bara Migrationsverket utan även polis och socialtjänsten, tidigt kan möta upp människor vid gränsen och sortera ut vilka som söker asyl, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till SVT:s Gomorron Sverige.

Det är oklart huruvida tillfälliga gränskontroller kommer att få färre människor att söka sig till Sverige, och detta debatteras flitigt bland de politiska partierna. Men det handlar inte om att färre asylsökande ska komma hit, menar Anders Danielsson.

Det handlar inte om antalet

– Det handlar absolut inte om det. Vårt uppdrag är att värna asylrätten. Det handlar om att människor som kommer ska fångas upp av samhällets aktörer så tidigt som möjligt. Det kom 27.000 barn till Sverige i år och det är klart angeläget att fånga upp de här barnen och se till att de omhändertas.

Huruvida målet är att minska antalet asylsökande har Migrationsverket inga synpunkter på.

– Det är inte min uppgift att ha synpunkter på det. Det är andra aktörer, framförallt politiker, som får diskutera den frågan. Man får komma ihåg att mycket handlar om hur hela EU behandlar frågan. Det krävs mycker mer än att bara Sverige gör något. Sverige har redan gjort otroligt mycket, säger Anders Danielsson.

Kan pågå mycket längre än tio dagar

Enligt regelverket får de tillfälliga gränskontrollerna vara igång i tio dagar. Sedan kan de förlängas med 20 dagar beroende på vad regeringen och myndigheterna gör för bedömning. Anders Danielsson tror att passkontroller kommer finnas vid Sveriges gränser mycket längre tid än tio dagar.

– Ska vi se någon effekt av detta måste det nog pågå under ganska lång tid. Det handlar om att EU gemensamt måste agera på ett mer kraftfullt sätt. Och vi fick beslutet i dag, så det kommer kanske ta ett antal dagar innan vi, polis och socialtjänst har hunnit organisera vårt arbete. Så jag gör bedömningen att tio dagar är alldeles för kort tid och det kommer nog att pågå mycket längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet