Ayaan Hirsi Ali föddes i Somalia och var troende muslim när hon kom till Europa. I dag är hon en av världens mest kända kritiker av islam. Foto: SVT

Muslimen som blev ateist och politiskt aktiv

Uppdaterad
Publicerad

Vem är den kontroversiella islamkritikern Ayaan Hirsi Ali?

Ayaan Hirsi Ali föddes i Somalia där hon könsstympades som femåring. Hon växte upp i Saudiarabien, Etiopien och Kenya – men flydde 1992 till Nederländerna för att komma undan ett tvångsgifte.

Då var hon en djupt troende muslim, men tillvaron i Europa förändrade hennes livssyn. Hon blev politiskt aktiv – och ateist.

Agenda

Film om islam

År 2004 gjorde Ayaan Hirsi Ali en kortfilm om kvinnoförtryck inom islam tillsammans med den holländske regissören och provokatören Theo van Gogh.

Den 2 november mördades van Gogh på öppen gata av en militant islamist. På hans kropp fanns ett dödshot riktat mot Ayaan Hirsi Ali – fastnaglat med en kniv i bröstet.

Efter mordet tvingades Ayaan Hirsi Ali gå under jorden, och livvakterna blev hennes ständiga följeslagare.

Världens 100 mest inflytelserika

2005 hamnade hon på tidningens Time Magazines lista över världens 100 mest inflytelserika personer.

Ett år senare var Ayaan Hirsi Ali nära att förlora sitt holländska medborgarskap sedan det kommit fram att hon ljugit för att få asyl. Då lämnade hon sin plats i parlamentet och flyttade till USA.

”Islam den nya fascismen”

Sedan dess har Ayaan Hirsi Ali skrivit flera böcker. Hon debatterar och föreläser och retar gallfeber på många, både muslimer och icke-muslimer, med sin oförsonliga kritik mot islam.

Ayaan Hirsi Ali har bland annat sagt att islam är den nya fascismen, en destruktiv dödskult som måste bekämpas.

Hon har också sagt att hon förkastar Koranen och att hon inte ser någon skillnad på islam och islamism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet