Foto: TT

Analys: ”Nu ska det handla om välfärd”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Socialdemokraterna gör nu ett nytt försök att få den kommande valrörelsen att handla om välfärden. Med löften om 20 miljarder kronor i nya pengar och skarpa varningar för borgerliga skattesänkningar hoppas Socialdemokraterna förskjuta debatten till sin hemmaplan.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Efter flyktingkrisen 2015, ett allt mer aggressivt Ryssland, ett flertal terrordåd i Europa, dödsskjutningar i utsatta områden och rapporter om växande gängkriminalitet har den politiska debatten det senaste året i huvudsak kretsat kring hårda frågor som polis, brottslighet, migration och försvar.

LÄS MER: Rekordstort antal är långtidsarbetslösa

Almedalen 2017

Det här är frågor som egentligen passar Socialdemokraterna ganska illa. Ändå har både statsminister Stefan Löfven och hans inrikesminister Anders Ygeman med framgång anpassat sig till det nya läget. Faktum är att förtroendet för både regeringen och statsministern har ökat under perioden.

LÄS MER: Kritiken mot Löfven: Håller fast vid reformer som inte funkar

Trots detta finns en oro bland många socialdemokrater att en valrörelse som bara handlar om flyktingpolitik, terror och kriminalitet riskerar att gynna de politiska motståndarna, framför allt Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Fokus på välfärd

Därför görs nu ett nytt försök att rikta fokus mot ett område som traditionellt varit en av partiets starkaste frågor – välfärden.

Det fanns en tid när socialdemokraternas valbudskap alltid handlade om vård, skola och omsorg, men de senaste valen har andra frågor dominerat valrörelserna.

Finansminister Magdalena Anderssons vallöfte att statsbidragen till välfärden under nästa mandatperiod ska höjas med minst 20 miljarder kronor är ett uttryck för viljan att få debatten att föras på partiets hemmaplan.

LÄS MER: S: Ytterligare 20 miljarder till välfärden

För att ytterligare understryka hur stor satsningen är förklarar finansministern att den räcker till 40.000 nyanställda undersköterskor.

Växande behov inom sjukvård och annan välfärd kräver stora satsningar, menar Magdalena Andersson, och ställer dessa satsningar mot vad hon menar vara ansvarslösa borgerliga skattesänkningar.

Just detta, välfärd vs. skattesänkningar, hoppas Socialdemokraterna ska bli en vinnande konflikt i nästa års valrörelse.

Utspelet ifrågasätts redan

Men redan ifrågasätts finansministerns utspel från flera utgångspunkter. Å ena sidan att satsningen bara räcker till att upprätthålla dagens kvalitet inom välfärden. Ska förbättringar ske måste mer pengar till.

I det perspektivet kan utspelet ses som otillräckligt. Å andra sidan görs det här löftet utan några reservationer om den ekonomiska utvecklingen. Högkonjunkturen lär ju inte pågå för evigt och det finns också flera andra sektorer som lovats mer pengar.

Det handlar till exempel om fortsatta satsningar på försvaret och så Socialdemokraternas löfte att anställa 10.000 fler inom polisen. Frågan är förstås hur långt pengarna skulle räcka i en lågkonjunktur med krympande skatteintäkter och ökade statsutgifter.

Premiär i Almedalen

Finansminister Magdalena Andersson begår i år sin premiär som Almedalstalare.

Bakgrunden är Stefan Löfvens populistiska drag att ge sig ut på en resa i landet för att tala med ”vanligt” folk i stället för att träffa ”eliten” i Almedalen.

LÄS MER: Trygghet i fokus när Löfven nobbar Almedalen

Oavsett det här ges Magdalena Andersson en möjlighet till en bredare exponering under Almedalsveckan, något hon behöver om hon ska lyckas bygga förtroende inför valrörelsen nästa år. En finansminister kan ju vara en stor tillgång i en valrörelse för en regering.

Samtidigt pågår i kulisserna en kampanj för att flytta fram Magdalena Anderssons position i partiet inför den dag Stefan Löfven avgår som partiledare.

LÄS MER: ”Mandatperioden började som en mardröm”

Allt oftare pekas hon ut som kronprinsessa, trots att regeringskollegan Anders Ygeman är betydligt mer populär bland väljarna. Finansministern, ibland stel och arrogant, har knappast framstått som en naturlig partiledarkandidat, men uppenbart försöker nu starka krafter i partiet att positionera henne som en sådan.

Om det lyckas återstår att se. Ett viktigt test blir kvällens tal i Almedalen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2017

Mer i ämnet