I måndags greps tre personer misstänkta för föreberedelser till terrorbrott med internationella kopplingar. Foto: TT

Polisen fortfarande förtegen om terrorgripna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen vill inte uttala sig ytterligare om de tre personerna som sitter anhållna misstänkta för förberedelser till terrorbrott. Den ena mannens advokat säger att hans klient har samarbetat med polisen och lämnat ”en kontrollerbar redogörelse”.

Polisen och Säpo är fortfarande förtegna om personerna som under Valborgsmorgonen greps misstänkta för förberedelser till terrorbrott. Två av de tre männens advokater har inte heller velat uttala sig, men den ena mannens advokat, Thomas Olsson, säger att hans klient har samarbetat fullt ut med myndigheterna.

– Min klient har lämnat en redogörelse som innehåller svar på alla frågor han fått och den redogörelsen är kontrollerbar. Vi utgår nu ifrån att Säkerhetspolisen kontrollerar hans redogörelse och han personligen är full av tillförsikt inför den fortsatta utredningen, säger han till SVT Nyheter.

Terrorgripna

”Väntar på att Säpo kontrollerar”

Vad säger du om utsikterna att han kommer att bli häktad?

– Det kan inte jag svara på utan det är ju ett beslut åklagaren måste fatta, om han ska begära klienten häktad eller inte. Men det beslutet får väl naturligtvis fattas utifrån vad som framkommer när man kontrollerar hans redogörelse.

Utifrån de svar han lämnat, är det rimligt att han blir häktad?

– Han har svarat på alla frågor och hans redogörelse är fullt kontrollerbar. Och med den utgångspunkten väntar vi bara på resultatet av att Säkerhetspolisen har kontrollerat redogörelsen, säger Thomas Olsson.

De tre männen greps tidigt på måndag morgon. Enligt chefsåklagare Per Lindqvist har de varit under uppsikt en längre tid och de misstänkta planerna handlar om terrorism med internationell koppling.

Det skedde tillslag i Akalla i Stockholm och i Strömsund i Jämtland. Enligt boende i Strömsund har polisen varit på platsen under måndagen och arbetat i ett skjul. Polisen ska bland annat har lastat tunga byttor i en vagn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet