SVT:s utrikeschef Pia Bernhardson (till vänster) ska höras i målet mot Anna Lindstedt. Foto: SVT/TT

SVT-chef fick frågor om ”Svenska nyheter” – under rättegången mot Lindstedt

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt går nu in på sin sjätte dag. På onsdagen hördes bland andra SVT:s utrikeschef Pia Bernhardson om sitt möte med Lindstedt den 24 januari 2019.

Den tidigare Pekingambassadören Anna Lindstedt står åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Hon misstänks för att på egen hand ha agerat i fallet om den fängslade bokförläggaren Gui Minhai genom att arrangera ett möte under förra året – utan klartecken från UD.

Anna Lindstedt har hela tiden nekat till anklagelserna.

Målet mot Anna Lindstedt

SVT-chef kallad till rätten

På onsdagen hördes SVT:s utrikeschef Pia Bernhardson. Anledningen är en notering i Anna Lindstedts tjänstekalender om ett möte med SVT-chefen under samma dag som Angela Gui, dotter till den fängslade bokförläggaren Gui Minhai, sammanfördes med den kinesiske affärsmannen Kevin Liu och kollegan John Meewella på hotell Sheraton i Stockholm.

Men åklagaren Henrik Olin inledde förhöret med frågor om de kontakter som kinesiska ambassaden tog med SVT efter ett omtalat avsnitt av satirprogrammet Svenska nyheter från 2018 som upprörde ambassaden.

– Jag blev uppringd dagen därpå av en företrädare för kinesiska ambassaden, han ville framföra kritik mot programmet och sa att det skulle skada Sveriges och Kinas relationer allvarligt om inte SVT bad om ursäkt, säger Pia Bernhardson.

Satirinslaget om Kina resulterade i hot från ambassaden om att inga SVT-medarbetare skulle få visum till landet, men situationen löste sig efterhand. Bland annat hade Pia Bernhardson ett möte med den kinesiska ambassadören.

Mötet med Lindstedt

Åklagaren gick därefter över till frågor om mötet mellan Bernhardson och Lindstedt den 24 januari.

– Det var Lindstedt som tog initiativ till mötet. Hon var intresserad av detaljer runt mitt möte med ambassadören, säger SVT:s utrikeschef efter att ha försäkrat sig om att Anna Lindstedt inte såg mötet som ett källskyddat samtal.

Under mötet kom även Gui Minhai och Svenska nyheter på tal. Men Anna Lindstedt sa inte någonting om det omtalade Sheraton-mötet, enligt Bernhardson.

Utöver SVT:s utrikeschef ska bland andra Kinakännaren Torbjörn Lodén, som var inbjuden till det omtalade mötet, och Mikael Lindström, som var Sveriges ambassadör i Peking perioden 2006-2010, höras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet