Sänkt skatt för dem som tjänar mest är priset Stefan Löfven måste betala för att få sitta kvar som statsminister. Foto: Fredrik Sandberg/TT

ANALYS: Regeringens budget svider i S-själen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Regeringens budget med sänkt skatt för dem som tjänar mest kommer att svida i den socialdemokratiska själen. Trots löften om att minska klyftorna i samhället bedriver nu regeringen en politik som får rakt motsatt effekt. Det är priset Stefan Löfven måste betala för att få sitta kvar som statsminister.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Årets budgetproposition är en produkt som förhandlats fram mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Mycket av innehållet kom partierna överens om redan i januari när det s k januariavtalet förhandlades fram. Annat har tillkommit under den senaste tidens budgetförhandlingar.

För Socialdemokraterna har det viktigaste varit att skaffa stöd i riksdagen för ett fortsatt regeringsinnehav. Partiet har därför fått betala ett högt sakpolitiskt pris till Centerpartiet och Liberalerna. Och det märks i den budget som nu presenteras. Den enskilt största posten är slopad värnskatt, en skatt som enbart de med högst inkomster i samhället betalar.

Det här svider förstås i den socialdemokratiska själen, men är priset Stefan Löfven får betala för att sitta kvar som statsminister.

Skattepolitiken skapar problem för Löfven

Regeringens egen fördelningspolitiska analys bekräftar dessutom vad kritikerna redan hävdat: Att män och de med höga inkomster är de stora vinnarna på regeringens politik. Förklaringen är framför allt värnskattens avskaffande.

Skattepolitiken kommer därmed att fortsätta skapa problem för Löfven.

För det första har han själv alltid ställt välfärd mot skattesänkningar i sin retorik mot de borgerliga partierna. Den som väljer sänkt skatt kan inte trovärdigt argumentera för satsningar på välfärden, har varit en röd tråd i Socialdemokraternas retorik.

För det andra har skattesänkningar alltid pekats ut som ett sätt att fördjupa de ekonomiska klyftorna i samhället. Sänkt skatt leder till ökade klyftor, har Socialdemokraterna argumenterat under lång tid. Att utjämna ekonomiska klyftor har alltid varit ett grundfundament för socialdemokratisk politik.

Riskerar drabbas av väljarflykt

Den slopade värnskatten får därmed ett stort negativt symboliskt värde för Socialdemokraterna. Väljarna riskerar att bli förvirrade över den politik en S-ledd regering bedriver. En hel del lär dessutom bli upprörda. Det blir dessutom svårare för partiet att uppträda med trovärdighet i dessa frågor.

Visst, både Stefan Löfven och Magdalena Andersson menar att de tvingats acceptera denna kompromiss för att behålla regeringsmakten och hålla Sverigedemokraterna borta från politiskt inflytande. Frågan är dock hur stor betydelse partiets väljare tillmäter detta argument.

Oavsett vad riskerar Socialdemokraterna att drabbas av en ny väljarflykt när budgeten genomförs. Här finns inte bara slopad värnskatt utan även frikostiga subventioner till elbilar, vilket i huvudsak gynnar de i samhället med goda inkomster. Samtidigt stiger bränslekostnaderna för bilister som kör på bensin eller diesel, vilket redan har lett till upprörda känslor på landsbygden.

Framgång: bankskatt

Samtidigt finns förstås flera socialdemokratiska framgångar i den nu framlagda budgeten. Det handlar bland annat om betydande ekonomiska tillskott till landets kommuner, sänkt skatt för pensionärer och satsningar på arbetsmarknadspolitiken. En annan framgång är att partiet också lyckats få Centerpartiet och Liberalerna att acceptera en ny bankskatt.

Om detta är tillräckliga plåster på såren för de socialdemokratiska sympatisörerna återstår dock att se. Vänsterpartiets roll i regeringsbildningen kommer sannolikt att göra det svårare för Jonas Sjöstedt och hans partikamrater att dränera Socialdemokraternas vänsterflank. Det är ju trots allt Vänsterpartiets beslut att släppa fram Löfven som statsminister som gjort den här politiken möjlig.

Rimligt pris för regeringsmakten

Mer sannolikt givet de politiska frågor som just nu pekas ut som de viktigaste för väljarna är i stället att Sverigedemokraterna kan växa i opinionen. I den ekonomiska politiken försöker SD nu angripa regeringen från vänster, samtidigt som partiet intar väl kända positioner i invandrings- och kriminalpolitik.

Centerpartiet och Liberalerna har nått stora sakpolitiska framgångar i det nuvarande budgetsamarbetet. I utbyte mot att stödja Stefan Löfven som statsminister har de kunnat utkräva ett högt politiskt pris av Löfven: En budget där Socialdemokraterna inte längre försöker minska de ekonomiska klyftorna i samhället, utan tvärtom ökar dem.

För statsministern är det ett pris han uppenbart anser vara rimligt att betala för regeringsmakten. Alternativet hade nämligen kunnat vara en moderatledd regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Det här vet vi om höstbudgeten

Under onsdagen presenterar regeringen sin höstbudget inför kommande år. En stor del av förslagen är kända på förhand. Här är några av de mest uppmärksammade nyheterna.

  • Värnskatten försvinner

Den så kallade värnskatten är den extra statliga inkomstskatt på 5 procent som betalas när bruttolönen hamnar över 703 000 kronor per år. Den slopade värnskatten innebär i praktiken skattesänkningar för de 345 000 personerna som tjänar mest i landet.

  • Regeringen inför utvecklingstid

Från oktober 2020 blir det möjligt att ta ledigt från jobbet för att utbilda sig eller starta eget och samtidigt få ersättning motsvarande a-kassa. Reformen påminner om det så kallade friåret som existerade 2005-2007. Utvecklingstiden kommer att omfatta några hundra personer det första året och därefter utökas.

  • Satsningar på äldre

Personer över 65 år som har inkomster över ca 17 000 kronor per månad får sänkt skatt. Samtidigt höjs grundnivån i garantipensionen med 200 kronor per månad. Regeringen lovar också mer pengar till kommunerna med mandatet att genomföra insatser för bättre vård och omsorg för äldre.

  • Skattesänkningar i glesbygdskommuner

Omkring 830 000 personer kommer att få en skattesänkning på som mest 137 kr per månad. Skattesänkningen riktas till personer som bor i de 80 mest utsatta kommunerna i landet. Det gynnar i huvudsak personer i norra och västra Sverige.

  • Åtgärder för att få fler i arbete

Regeringen satsar knappt 1,3 miljarder på ett jobbpaket. Man lägger bland annat 400 miljoner på extratjänster och introduktionsjobb och tillför drygt 280 miljoner kronor till arbetsmarknadsutbildningen kommande år.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.