Direkt

Maktskiftet

Sverige har röstat för ett maktskifte och arbetet med att bilda en ny regering har börjat. SVT Nyheter rapporterar live.
Sverige har röstat för ett maktskifte och arbetet med att bilda en ny regering har börjat. SVT Nyheter rapporterar live.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Kristersson (M) höll presskonferens om regeringsbildningen Foto: Jonas Ekströmer/TT

Valet 2022

Pinnat inlägg

Ulf Kristersson har föreslagit deadline för sonderingsuppdrag

Moderatledaren Ulf Kristersson har i dag träffat talman Andreas Norlén för en lägesuppdatering om hur regeringsförhandlingarna går. Efter mötet håller han en pressträff i riksdagens presscenter.

- Jag har beskrivit läget ganska detaljerat var vi står just nu. Sammanfattningsvis är det ett bra läge, vi har konstruktiva diskussioner, säger Kristersson.

Enligt Kristersson diskuterar man många olika saker samtidigt.

- Både mycket stora saker och ganska detaljerade saker, säger han och nämner utnämningen av talmanspresidiet och riksdagens utskottsposter som man enades om i måndags som "ett första viktigt steg".

Moderatledaren säger även att han nu har föreslagit för talmannen att han ska få två veckors sonderingstid med lägesrapport efter en vecka.

Han är i övrigt fåordningom om hur förhandlingarna går. på frågan vad som är svårast svarar Kristersson:

- Det går inte att säga, förhandlingarna handlar om att enas på många områden, en del stora och en del mindre och att få en helhet som alla tycker är bra.

Norlén om Kristerssons sondering: "Satt en tidsgräns"

Talman Andreas Norlén kommer kräva en delrapport av Ulf Kristersson den 5 oktober och en slutrapport den 12 oktober. Det meddelar riksdagen efter Kristerssons och Norlén avstämningsmöte på onsdagen.

– Jag har i dag fått en rapport om det pågående sonderingsuppdraget och därefter satt en tidsgräns för uppdraget som helhet, samt angett datum för en delrapport nästa vecka. Beslutet tar hänsyn till både vikten av att processen fortskrider framåt och till den tid som krävs för de fortsatta förhandlingarna, utifrån vad Ulf Kristersson i dag redogjort för, säger Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

Ulf Kristersson fick sonderingsuppdraget för en regeringsbildning den 19 september.

Marmorstein: Tror inte att SD får inflytande över utrikespolitiken

Det var väntat att Kristersson föreslog att han skulle få två veckors sonderingstid och det är sannolikt att han också kommer att få det av talmannen, menar SVT:s politikkommentator Elisabeth Marmorstein.

Kristersson var fåordig om exakt var de pågående regeringsförhandlingarna befinner sig. Marmorstein menar att den senaste tidens rapportering om misstänkta sabotage mot gasledningar i Östersjön delvis har satt ljuset på vilken roll som Sverigedemokraterna ska ha över utrikespolitiken.

Hon tror inte att partiet kommer att få speciellt stort inflytande över det politikområdet och menar att partiet har andra frågor som de ser som mer prioriterade i förhandlingarna.

- Utrikespolitiken tror jag att den här kommande regeringen har tänkt sköta i brett samförstånd över blockgränsen, säger hon.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) anländer till möte med talman Andreas Norlén för avstämning.

Jonas Ekströmer / TT

Kristersson träffar talmannen

I dag klockan 11 kommer Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att träffa talman Andreas Norlén för en avstämmning kring regeringsförhandlingarna. Klockan 11.15 kommer Kristersson att hålla en pressträff.

Foto: Anders Wiklund / TT Bilden är tagen i samband med talmansrundan den 19 september.

Johan Pehrson hoppas på reformer inom skolan

Liberalernas partiledare Johan Pehrson hoppas på reformer inom skolan, vården, äldreomsorgen, brottsbekämpningen och inom energipolitiken efter att en ny regering tillträtt.

- Jag ser med tillförsikt fram emot detta, säger han.

Märta Stenevi vill se ny regering senast 2026

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi menar att partiet nu kommer att använda oppositionsrollen för att bygga stark opponion för en ny regeringsbildning.

- Senast 2026 men gärna innan dess, säger Stenevi.

Stenevi hoppas att man nu ska kunna formera ett tydligt oppositionsalternativ till regeringen.

- Det bästa är om vi också kan hitta samarbeten som visar att det finns en annan väg framåt än det som eventuellt formeras nu, säger hon.

Markerad händelse

Andersson: Vi har tre uppgifter de kommande åren

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är statsminister i en övergångsregering men kommer inom kort att bli oppositionsledare i riksdagen.

Hon menar att partiet har tre uppgifter under de kommande åren.

-Det första är att presentera socialdemokratiska förslag på de problem som Sverige har. Det andra är att granska regeringens politik noggrant. Sedan kommer vi tydligt att markera mot alla tendenser att urskuldra hat hot eller våld. Det tredje handlar om att hela tiden vara redo att ta över regeringsmakten igen, säger hon och fortsätter:

- Den här regeringen är aldrig mer än två missnöjda riskdagsledamöter bort från en regeringskris.

Markerad händelse

Annie Lööf: Vi har varit landsbygdens röst

Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf vill inte spekulera i vem som kommer att efterträda henne. Hon hoppas dock att den nya partiledaren väljs genom en öppen och transparent process där det finns flera kandidater.

Efter valet har kritik riktats mot att Centerpartiet inte fokuserade nog mycket på sina kärnfrågor utan i stället la mycket energi på att positionera sig mot Sverigedemokraterna,

- Det står var och en fritt att göra sin analys. jag känner mig väldigt trygg med det som jag har suttit och förhandlat fram. Vi har varit landsbygdens röst. Sedan är det viktigt att ta striden om mänskliga fri- och rättigheter, säger Annie Lööf.

Hon lovar även att Centerpartiet kommer att vara en "aktiv oppositionskraft" under den kommande mandatperioden.

Markerad händelse

Nooshi Dadgostar: S behöver fundera på sin roll

Den regering som tillsätts måste skjuta till stora medel för att vi inte ska se neddragningar inom vård, skola och omsorg. Det menar Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar när hon intervjuas efter riksmötets öppnande.

- Det kommer vi att hålla ett öga på och det kommer att bli vår stora uppgift, säger hon.

Dadgostar menar att det ännu inte är klart om Vänsterpartiet kommer att försöka bilda allians med de övriga oppositionspartierna som ingick i Magdalena Anderssons regeringsunderlag eller om man kommer att inta en mer fri roll.

- Däremot kan man se att Socialdemokraterna som koalitionsledare nog misslyckades i valrörelsen, man fick inte ihop sitt lag. Jag hade önskat att vi hade samlat vänsterpartierna på ett bättre sätt gemensamt gå fram med gemendsamma reformer.

Hon fortsätter:

- Vi behöver hålla samman och på ett kraftfullt sätt opponera mot neddragningar inom vården, skolan och omorgen.

Senaste om: Val 2022