Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så slår snökanonen från Finska viken till – SVT:s meteorolog Nils Holmqvist visar vädervarningarna och prognosen för de närmaste dagarna. Foto: SVT

Stökigt väder inleder nya året – 40 minusgrader i norr

Uppdaterad
Publicerad

Årets första vecka präglas av stökigt väder på flera håll. I söder varnar SMHI för snökaos med hårda vindar – och i norr har säsongens hittills lägsta temperatur uppmätts.

En riktig köldknäpp har slagit till mot Sveriges nordligaste delar. På tisdagsmorgonen uppmättes temperaturer kallare än 40 minusgrader på tre orter. Allra kallast var det i Nikkaluokta, där termometern visade minus 41,6.

– Det är det kallaste vi haft hittills den här vintern, och det kommer att vara fortsatt ganska kallt väder i norr, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist i Morgonstudion.

Kylan har ställt till med rejäla problem för tågtrafiken i norr. Operatören Vy Tåg har ställt in alla avgångar norr om Umeå fram till torsdagen. Enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson är anledningen att kylan medför sårbarheter i systemet, då till exempel kontaktledningar riskerar att gå av.

– Om man blir stående med ett tåg någonstans där det kanske inte ens finns en väg, utan elektricitet, då faller temperaturen även inne i tåget. Järnvägsföretagen vill inte riskera det, säger han.

Rådet: Välj stora vägar

På bilvägarna såg läget dock relativt lugnt ut på tisdagsmorgonen, enligt Olsson. Undantaget är Dalsland och nedåt i Västsverige, där halka ställt till det för bilister. Även i Stockholmsområdet har snöfall orsakat vissa problem, säger han.

Det generella rådet för den den som ska ge sig ut i halkan är att hålla sig till de större vägarna.

– Europavägarna och de stora riksvägarna är jättebra att köra på. Även om det inte är soprent så är de betydligt bättre än det mindre vägsystemet, säger Olsson.

Orangea varningar under onsdagen

Situationen ser ut att kunna förvärras ytterligare under onsdagen och torsdagen. Då har SMHI utfärdat gula och orangea varningar för stora delar av Skåne, Blekinge och delar av södra Småland.

– I de orangea områdena varnar man för 10 till 25 centimeter snö, men lokalt skulle det kunna bli mer, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

TISDAGENS kallaste temperaturer

Nikkaluokta (-41,6)

Karesuando (-41,4)

Kvikkjokk-Årrenjarka (-41,2)

Vilhelmina (−39,2)

Åsele (-38,3)

Mätningarna gjordes mellan klockan 7 och 10 på tisdagsmorgonen. Uppdaterades senast klockan 10:12.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.