SVT:s granskning visade att landsbygdsministern drivit på för att anlita konsulten. Foto: TT & SVT

SVT avslöjar: Notan för Buchts språkhjälp skärs ned med 70 procent

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Företagsuniversitetet fakturerade hundratusentals kronor för språkhjälp till ministern. Trots interna varningar fortsatte inköpen men i höstas sa tjänstemännen stopp. Nu har de sista fakturorna kapats – med 70 procent.

SVT avslöjade i vintras att kostnaderna för språkhjälp till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) väckt intern kritik på näringsdepartementet.

Jurister och andra opolitiska tjänstemän hade reagerat på summorna till den språkkonsult som Bucht, enligt SVT:s källor, insisterat på att anlita.

Regeringskansliet höll inne betalningen för fem av fakturorna, på totalt närmare en kvarts miljon kronor.

Efter ett halvårs diskussioner har parterna nu enats om en nedskrivning av beloppen med sammantaget över 70 procent – till strax under 74 000 kronor.

Icke godkänd firma

Näringsdepartementet har sedan i höstas hävdat att vissa av beloppen varit orimligt höga ”i förhållande till den arbetsinsats som skäligen kan ha varit nödvändig”, vilket motparten – bolaget Företagsuniversitetet – inte hållit med om.

Nu går företaget med på en nedskrivning av två av fakturorna, samtidigt som tre avskrivs helt eftersom de kommit in för sent till regeringskansliet.

SVT:s granskning har bland annat visat att anlitandet av konsulten kan ha brutit mot både upphandlings- och sekretesslagstiftningen. Konsulten hyrdes också in via en firma som inte var godkänd som underleverantör till Företagsuniversitetet – och som dessutom missat betalningar av skatter och avgifter.

Konsultens arbete bestod främst av språklig bearbetning av tal och så kallade talepunkter inför utlandsresor. Även tidigare sjukvårdsminister Gabriel Wikström hade anlitat konsulten för hundratusentals kronor.

Språkkonsulten själv säger till SVT att han helt nyligen fått kännedom om uppgörelsen, och ber att få återkomma med kommentarer. Företagsuniversitetets VD skriver i en kommentar att det varit ”självklart” att komma fram till en lösning med regeringskansliet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.