Åklagare Per Lindqvists (t.v) frågar ut de män som misstänks ha förberett terrordåd i Sverige. Foto: Sofia Lantz Barzi/SVT

Terroråtalade fick ge sin version

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången mot de tre män som misstänks för att ha förberett terrordåd i Sverige gick in på tredje dagen var det deras tur att höras.

Nu fick de förklara varför de samlat på sig stora mängder kemikalier och chattat om att ”dekorera en bil” för ett ”bröllop” – något som enligt åklagaren är kodord för attentat.

De tre männen, 46, 39 och 30 år gamla, från Uzbekistan respektive Kirgizistan, har hela tiden nekat till brott. I dag fick de möjlighet att inför rätten utveckla sitt försvar och bemöta åklagaren Per Lindqvists anklagelser.

Förra förhandlingsdagen gick Lindqvist igenom den bevisning som han hävdar visar att männen tillsammans planerade ett storskaligt attentat med kraftiga sprängmedel.

Terrorgripna

IS-propaganda

Det handlar om beslagtagna kemikalier, chattar med misstänkta IS-terrorister, graverande sökningar på nätet samt en uppsjö av IS-propaganda som har hittats i männens telefoner.

Kemikalierna köpte den 46-årige mannen från ett konkursbo, och den 39-årige mannen hjälpte honom att hämta upp dessa.

På ett konto på Odnoklassniki, ett ryskt Facebook, har en av de åtalade lagt upp en mängd bilder från Stockholm, bland annat från Cityterminalen och T-centralen.

– Jag misstänker att detta är målbilder, sade åklagaren i rätten.

Det har också beslagtagits stridsselar, stridshandskar, bajonetter och walkie-talkies. Männen säger att föremålen inte är deras.

Hyllade terrordåd

46-åringen länkades samman med den medåtalade 30-åringen av en IS-kontakt i utlandet, enligt åklagaren.

30-åringen skriver i en chatt att han har ”påbörjat ett ärende” och att han står till tjänst. Han har även hyllat terrordådet mot en nattklubb i Istanbul 2017, då 39 personer dödades och runt 70 personer skadades.

I en annan chatt diskuterar 46-åringen att ”dekorera en bil” för ett ”bröllop”. Enligt åklagaren är detta kodspråk för att rigga en bil för ett terrorattentat. 46-åringens advokat Thomas Olsson ifrågasatte dock översättningen. Advokaten anser också att bevisningen är tunn.

– Nu har åklagaren valt att åtala och lägger fram bevisningen för tingsrätten, så då får den pröva den och se vad de kommer fram till. För vår del är vi fulla av tillförsikt och känner ingen oro över den bedömningen, har Olsson tidigare sagt till TT.

Fakta: Detta har hänt

Vid fyratiden på morgonen i april 2018 slog Nationella insatsstyrkan in dörren till en lägenhet i Akalla i Stockholm. Tillslag gjordes även i jämtländska Strömsund.

Tre män – 46, 39 och 30 år gamla – anhölls misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Under utredningens gång tillkom misstankar mot ytterligare tre män som misstänks ha skickat pengar till terrorgruppen IS. De har åtalats för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och brukande av falsk urkund. Även de tre som misstänks för förberedelse till terroristbrott har åtalats för detta brott.

Fem av männen är uzbekiska medborgare. Den sjätte, 39-åringen som misstänks för förberedelse, kommer från Kirgizistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet