Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Partisekreteraren: ”Vi har ingenting i sak att be om ursäkt för” Foto: TT

SD har bett Tidö om ursäkt – men vill behålla konton

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har bett Tidöpartierna om ursäkt för hånen i sociala medier. Men de anonyma kontona kommer inte att stängas ner. Det är SD:s besked efter att Tidöpartierna haft krismöte under eftermiddagen.

Tidöpartierna har under eftermiddagen suttit i krismöte efter avslöjandet om Sverigedemokraternas anonyma konton på sociala medier. Inför mötet hade SD delat en lista med 45 klipp och inlägg som de har publicerat i sociala medier och som handlar om Tidöpartierna.

SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson säger efter mötet att de bett om ursäkt för inläggen och att de kommer tas bort.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

– Vi är överens om vissa inlägg och tonaliteten i dem och att de inte ligger i linje med den respektklausul som finns i Tidöavtalet, säger han men tillägger att SD inte tänker be om ursäkt för arbetssättet.

L kräver att konton stängs – SD vägrar

Liberalerna har krävt att SD ska stänga alla anonyma konton som partiet driver via sin kommunikationsavdelning, men SD vägrar.

– Vi kommer inte att ta bort kontona, säger Mattias Bäckström Johansson.

Sverigedemokraterna återkommer senare med ett förtydligande.

– Vi har bett om ursäkt för upplevda övertramp av respektklausulen, precis som Johan Pehrson gjorde efter hans övertramp tidigare i vår. I övrigt har vi inget att be om ursäkt för över huvud taget. Klägget kan försöka trycka på hur mycket de vill, vi kommer inte att ge efter en millimeter.

SD:s lista på videor och inlägg

SVT har tagit del av listan på de inlägg som diskuterades på mötet. Det gäller bland annat inlägg från kontot ”vkkfb” på Instagram, videor från kontona ”mememumriken”, ”sverjedemokraterna” och ”jimmiemoments” på Tiktok och fyra videor på Youtube som just nu inte går att se.

Moderaterna: SD har framfört ursäkt

I en kommentar till SVT skriver Moderaternas partisekreterare Karin Enström:

”Det är bra att SD tagit åt sig av kritiken och nu vidtar åtgärder för att ändra hur deras kommunikationsavdelning fungerar. De har också framfört en ursäkt på vårt möte”, skriver hon.

KD: Ser allvarligt på uppgifterna

– Vi ser väldigt allvarligt på det som framkommit och det här är de åtgärder Sverigedemokraterna väljer att ta nu, säger KD:s partisekreterare Liza-Maria Norlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet