Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Gorm Kallestad/TT, SVT

13 000 tips om övergreppsmaterial har samlats på hög – nu startar polisen särskild insats

Uppdaterad
Publicerad

13 000 tips om bilder och filmer som kan innehålla övergrepp på barn har samlats på hög sedan 2018. Nu startar polisen en särskild insats för att gå igenom materialet.

Samtidigt har polisledningen utvidgat kretsen av anställda som kan få arbeta med att titta igenom misstänkt material – vilket väckt starka reaktioner.

Polisen får kontinuerligt in stora mängder bilder och filmer som fångats upp av sociala medier-tjänster och som kan utgöra övergreppsmaterial.

När man får materialet, som kommer via en amerikansk organisation, görs en första gallring centralt för att hitta de mest allvarliga och akuta fallen – till exempel filmer som lagts ut av personer som misstänks ha filmat egna övergrepp, eller där avsändaren har egna barn eller jobbar med barn.

SVT Nyheter granskar

Men kvar finns sedan en stor mängd tips som måste kontrolleras grundligare för att man ska kunna se om det handlar om innehav eller spridning av övergreppsmaterial, och det är den högen som sedan 2018 vuxit till 13 000 tips.

– Det är olyckligt ur flera aspekter och påvisar det hur stort problemet är, säger polisens processledare Björn Sellström.

Virala filmer

I materialet finns bland annat bilder och filmer som blivit virala genom att de spridits av ungdomar.

Polisens resurser har inte räckt till för att gå igenom alla tips kontinuerligt, men nu ska det göras i en särskild insats fram till sommaren.

Enligt Björn Sellström kan det dock finnas en risk att misstänkta brott hunnit preskriberas.

Fler ska kunna kontrollera

Tipsen har nu fördelats på Sveriges polisregioner, där man samtidigt har utvidgat kretsen av polisanställda som ska kunna göra kontroller av övergreppsmaterial – något som väckt starka reaktioner.

”Det finns nu en oro bland arbetstagare, gruppchefer och skyddsombud för att arbetstagarna i och med ändringen ska tvingas till en arbetsuppgift man kommer att må dåligt eller bli sjuk av” heter det i en inlaga från ett huvudskyddsombud till Arbetsmiljöverket.

Björn Sellström ser det som en viktig diskussion.

– Jag är ödmjuk inför alla medarbetare som känner oro och måste ta del av materialet. För det är ett väldigt otäckt material många gånger.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskade reportrar.

Arbetsmiljöverkets krav på polisen

När Arbetsmiljöverket kopplades in i processen i polisens Region Bergslagen, så landade det i ett beslut där Arbetsmiljöverket förelägger Polismyndigheten att genomföra flera åtgärder i samband med förändringen kring arbetsuppgifterna.

Polismyndigheten i Region Bergslagen ska bland annat säkerställa att arbetsbeskrivningarna alltid ska innehålla ”Information om att arbetstagare kan exponeras för bild och film med barn som utsätts för våld och mycket grova sexuella övergrepp” och information om att ”exponeringen kan innebära en stark psykisk påfrestning på arbetstagaren”.

Polisledningen måste också göra utbildningsinsatser för de arbetstagare som omfattas.

Om åtgärderna inte är genomförda den 15 april riskerar polisen ett vite på 50 000 kronor.

Källa: Arbetsmiljöverkets beslut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet