Foto: TT

Utredning vill ta mer från rika och ge till glesbygdskommuner

Uppdaterad
Publicerad

Små kommuner i glesbygd blir vinnare; rika kommuner och storstäder blir förlorare när det kommunala utjämningssystemet ska göras om. SVT Nyheter kan i dag avslöja förslagen i den kommande utredningen som blir offentligt först efter valet.

Redan i dag får glesbygden mest pengar per invånare, av de runt 100 miljarder som snurrar i utjämningssystemet. Men systemet ses nu över och SVT Nyheter har fått tillgång till preliminära siffror på hur det nya utredningsförslaget kommer slå.

Ett tiotal kommuner, får motsvarande 2 000-2 800 kronor mer per invånare och år jämfört med i dag. Ytterligare 60 kommuner får 1 000-2 000 extra per invånare. Vinnarna är mest mindre kommuner i glesbygd, med tonvikt på Norrland, Dalsland och Småland. För kommuner som Bjurholm och Dals Ed kan förändringen motsvara en hel krona på kommunalskatten.

Bekräftar huvudinriktningen

Den statliga utredaren Håkan Sörman, som tidigare var vd för organisationen Sveriges kommuner och landsting, vill inte säga något om siffror och belopp innan utredningen presenteras i oktober. Han säger att några siffror kan justeras, men han bekräftar huvudinriktningen

– Ja, förenklat uttryck föreslår vi att man omfördelar lite mer, det blir lite mer till glesbygden och lite mindre till större städer, säger han.

Enligt förslaget får 77 kommuner mindre pengar än i dag. I den gruppen finns kommuner med höga medelinkomster, de flesta är kommuner runt storstadsregionerna eller större städer i Norrland. Tre kommuner tappar mer än 1 000 kronor per invånare: Karlstad, Öckerö och Kungsbacka. Ett trettiotal kommuner tappar mer än 500 kronor per person.

Förlorarna och vinnarna i förslaget

Några av förändringarna är att man tar mer hänsyn till höga kostnader per barn för förskolor i glesbygd. Däremot föreslås slopad hänsyn till andel unga som har utländsk bakgrund, istället ges tyngre vikt åt bland annat befolkningens ekonomi och utbildningsnivå. Bland ”förlorarna” i förslaget finns därmed kommuner som Malmö och Stockholm som får minus 200 miljoner kronor. Göteborg får 400 miljoner mindre än i dag. Men sett per invånare, är skillnaden mer dramatisk för vinnarna i glesbygd.

– Vi har viktat om lite, och vi tar mer hänsyn till socioekonomi, inom både skola, förskola och sjukvård, säger Håkan Sörman.

Även landstingen påverkas av förslaget. Landstinget i Stockholm tappar mest – 600 kronor per person, vilket motsvarar cirka 20 öre på landstingsskatten. Största vinnarna är Jämtland/Härjedalen och Gotland, som redan tidigare får mest pengar per person. Landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Dalarna och Värmland får också mer – runt 1 000 kronor extra per invånare.

Den statliga utredningen beställdes av den rödgröna regeringen. Det kommer bli upp till en ny regering och riksdag i höst, att ta ställning till de slutgiltiga förslagen.

Så fungerar utjämningssystemen

  • Utjämningssystemen syftar till att ge kommuner och landsting likvärdiga ekonomiska förutsättningar, oavsett hur befolkningen ser ut när det gäller bland annat ålder och ekonomi.
  • Utjämningssystemet omsätter totalt cirka 100 miljarder till landsting och kommuner,
  • Tidigare talade man om ”Robin Hood-skatt” som gick från rika till fattiga kommuner.
  • I dag används sällan det begreppet, eftersom lejonparten – 93 miljarder kommer från staten, och nästan alla kommuner tar emot pengar- men olika mycket.
  • Det finns en handfull kommuner och ett landsting, som betalar in cirka 7 miljarder. Stockholm betalar mest – 4 miljarder. Danderyd betalar mest per invånare – 17 000 kronor.
  • I dag går de allra största beloppet till Malmö stad – 5 miljarder, men mest pengar per invånare får Sorsele, Dorotea, Åsele och Wilhelmina, där bidragen är 26 500 – 27 800 per invånare.
  • Utjämningssystemet tar idag inte hänsyn till kommunens skattesats, och det är inte heller något utredaren föreslår.
  • Utjämningssystemet har två ben: Ett som skall utjämna inkomster, och ett som ska utjämna för kostnader. Utredningen har bara i uppdrag att se över kostnadssidan.

Största vinnarna och förlorarna enligt preliminära förslaget

Vinnarna

Lessebo,

Högsbo, 

Årjäng, 

Bjurholm, 

Gullspång,

Ljusnarsberg

Övertorneå, 

Hällerfors, 

Ragunda

Dals-ED.

Jämtland/härjedalens landsting

Gotlands landsting

Förlorarna

Kungsbacka

Karlstad

Öckerö

Örnsköldsvik

Hofors

Lekeberg

Luleå

Uppsala 

Varberg 

Vellinge.

Stockholm läns landsting

Västmanlands landsting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.