Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nu avgående vd:n Samuel Henningsson har fått kritik för att man endast hittade en hyresgäst till nybygget på Östra Piren Foto: SVT

Orsaken bakom beslutet: Saknas finansiärer för 15 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Samuel Henningsson lämnar omgående tjänsten som vd för Netport i Karlshamn. Orsaken är att han saknar styrelsens förtroende – eftersom det plötsligt visat sig att det saknas 15 miljoner kronor i finansiering för olika projekt.

Under tisdagen meddelades att Samuel Henningsson, som fått kritik för arbetet med etapp fem på Östra Piren i Karlshamn, nu omgående lämnar tjänsten som vd för Netport.

Redan i september meddelade Henningsson sin avgång, men sagt var då att han skulle lämna sin roll först i september 2022.

Saknar förtroende

Under tisdagen skriver Netport i ett pressmeddelande att vd:n nu lämnar uppdraget i förtid.

– Vi saknar förtroende för honom och när vi meddelade det valde han självmant att säga upp sig i förtid. Orsaken är att revisorerna visat att finns fordringar på cirka 15 miljoner kronor utan projektfinansiärer. Och den informationen har vi inte fått av vd:n. Pengarna är förbrukade, säger styrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S).

Vad har ni fått för förklaring?

– Egentligen ingen.

Har det funnits finansiärer över huvud taget?

– Det är för tidigt att svara på. Vad det handlar om i detalj vet vi inte. Det kan finnas andra förklaringar.

Hur ser du på det som framkommit?

– Det är klart att det är allvarligt.

Samuel Henningsson var tidigare projektledare för nybygget på Östra Piren. Han har fått mycket kritik för att man bara hittade en hyresgäst till nybygget, trots marknadsföringsinsatser på närmare elva miljoner kronor.

Tillförordnad vd blir Kerstin Nensén, som kommer att driva verksamheten vidare under tiden bolaget genomför rekrytering av ny vd.

SVT har pratat med Samuel Henningsson som säger att det inte var såhär han planerade att avsluta sin karriär.

Hör styrelseordförande Per-Ola Mattsson i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet