Foto: SVT

Politikernas oro om avloppstvånget i Jämjö: ”Förda bakom ljuset”

Uppdaterad
Publicerad

Flera politiker som beslutade att boende längs Klakebäcksvägen utanför Jämjö ska anslutas till kommunalt vatten och avlopp menar i dag att de kan ha missvisande underlag av tjänstemännen – och fattat beslutet på felaktiga grunder. 

– Jag är orolig för att vi blivit förda bakom ljuset, säger Madeleine Norman (MP), språkrör.

Redan 2019 klubbades beslutet att utöka Karlskrona kommuns VA-plan att även omfatta Klakebäcksvägen utanför Jämjö. Men efter att flera boende längs vägen höjt sina röster att de kan behöva lämna sina hem om de behöver bekosta tvångsanslutningen, så vill nu politiker från Miljöpartiet och Sverigedemokraterna i drift- och servicenämnden att det görs en utredning av grunderna till det utökade VA-området.

– Jag tror inte vi fått den korrekta informationen från förvaltningen och då fattat ett felaktigt beslut så det är därför vi vill ha den här utredningen, säger Madeleine Norman. 

Vattnet på Klakebäcksvägen

SD: ”Vill bryta upp beslutet”

I underlaget till beslutet från förvaltningen står det att Klakebäck är en ”planerad utbyggnad” och att det ska göras ”med hänsyn till människors hälsa eller miljön”, men enligt politikerna finns inte detta område med i kommunens VA-plan som sträcker sig fram till 2030. De menar också att de inte heller fått ta del av undersökningar som styrker att vattnet i området är häso- eller miljöfarligt. 

– Om svaren är otillräckliga vill vi bryta upp beslutet, säger Jan Lind (SD).

Kommunens VA-chef Ola Gren säger till SVT att han vid flera tillfällen informerat nämnden om vilka grunder besluten fattats på men han vill inte kommentar kritiken förrän efter nästa möte då det är ett pågående ärende.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattnet på Klakebäcksvägen

Mer i ämnet