Det var den 4:e augusti 2017 som en 18-årig djurskötare dödades av en björn i rovdjursparken i Orsa. Foto: SVT/Arkiv

18-åring dödades av björn – 50 personer hörda om olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2017 dödades en 18-årig djurskötare av en björn i Orsa rovdjurspark. Nu, ett och ett halvt år senare, närmar sig utredningen om vilka som bör ställas till svars för olyckan sitt slut.

Utredningen ska nu delges de två personer som misstänks för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Företaget som driver rovdjursparken riskerar också en stor arbetsmiljöbot om de fälls.

– Vi är i slutfasen. Det ska ske slutdelgivning i mitten av april, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson om utredningen av björnolyckan i Orsa rovdjurspark.

Många har förhörts

Det var den 4:e augusti 2017 som två björnar grävde sig in i ett hägn och en 18-årig djurskötare som höll på att lägga ut mat blev attackerad och dödad av en av björnarna. Åklagare Gunnar Jonasson berättar för SVT Nyheter Dalarna att närmare 50 personer har hörts och att utredningen är på nästan 3 000 sidor.

Utredningen ska inom kort delges de två personer som för ett drygt år sedan misstänktes för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Efter eventuella ändringar och kompletteringar så räknar åklagaren med att kunna ta beslut i åtalsfrågan i augusti.

Kan bli höga böter

För Grönklittsgruppen, företaget som driver rovdjursparken, kan åklagaren komma att yrka på en stor företagsbot om man fälls för arbetsmiljöbrott. Så blev det i ett fall på Kolmården, där en djurskötare dödades av en varg.

– I Kolmårdenfallet yrkade min kollega på fem miljoner kronor men här handlar det också om framkallande av fara för annan, säger Gunnar Jonasson och nämner den holländska familj som var med djurskötaren i hägnet då björnarna kom in.

Rovdjursparken hade en aktivitet som gick ut på att besökare kunde följa med djurskötare i arbetet. Finner domstolen att det begåtts fler brott kan det bli ett större belopp som åklagaren kan komma att yrka i Orsafallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

18-årig djurskötare död i björnattack

Mer i ämnet