”Kan behöva hjälp av socialtjänsten” – Kommunalrådet om vad som händer med de boende vid en evakuering. Foto: Anders Hansson, SVT

Ingen riktig plan finns för vart de boende ska ta vägen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att de utdömda husens ägare blivit delgiven så har de endast fem arbetsdagar på sig för att åtgärda bristerna. Med tanke på problemens omfattning ser det ut som en omöjlig uppgift och därför lutar det starkt åt att de boende kommer att få leta nya bostäder inom kort. Frågan är hur det ska gå till och var de ska bo. Kommunen har ingen plan.

Trots att en evakuering kan komma att göras mycket snabbt och trots att flera i husen blivit utsatta för så kallad social dumpning, dvs de har skickats till Blötberget av andra kommuner, så har Ludvika kommun ingen egentlig plan för hur de ska lösa bostadsfrågan för dem som blir hemlösa.

Hade velat riva husen

Kommunen har fört en tröstlös kamp i många år för att i första hand få ägaren att sköta underhållet av husen bättre, men egentligen helst velat få husen rivna. För kommunens del kommer en stängning av husen inte som en överraskning.

Hyreshusen i Blötberget

– Vi är glada att det äntligen kan börja hända saker i Blötberget och välkomnar det, säger kommunalrådet Leif Pettersson.

Men nu när det plötsligt snart kan lossna och ske något med husen i Blötberget så saknas alltså en riktig plan för de boende.

Hör i klippet hur kommunalrådet anser att de boende ska få tak över huvudet när husen bommas igen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hyreshusen i Blötberget

Mer i ämnet