Leksands kommunhus. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Utredning visar: Utbrett vaccinfusk bland kommunanställda i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

Det har förekommit systematiskt fusk med vaccinationsordningen bland anställda i Leksands kommun. Det visar en oberoende utredning som kommunen gjort.

Efter uppgifter om att personer anställda i Leksands kommun som inte tillhört någon prioriterad grupp fått vaccin tillsattes i februari en oberoende utredning av kommunen.

Syftet med utredningen var bland annat att se om det fanns oklarheter i den prioriteringsordning av vaccination som fanns hos personalen.

Nu är utredningen klar och den visar på flera allvarliga brister. Bland annat ska det ha förekommit ”systematiska avsteg” från Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Vaccin ska ha erbjudits till personal som inte varit berättigade till det, och utan att det förekommit någon tidspress att ta vaccinet.

Mörkläggningsförsök

Dessutom ska det ha förekommit mörkläggningsförsök under utredningen – information ska ha manipulerats och undanhållits.

– Det är ju otroligt allvarligt – utredningen var tänkt att göra verksamheten bättre, försöker man mörka det har vi ingen chans till det vilket är oerhört allvarligt, säger kommundirektör Caroline Smitmanis Smids.

Enligt kommunen har ett ”stort antal personer inom sociala sektorn” antingen varit inblandade eller varit medvetna om att fel begåtts, utan att rapportera dem.

– Det finns en typ av tystnadskultur och det behöver vi jobba jättehårt med, det har inte kommit över en natt och det försvinner inte över en natt heller, säger kommundirektören.

Chef tagen ur tjänst

Den ansvariga avdelningschefen har tagits ur tjänst i väntan på arbetsrättslig åtgärd.

– Förtroendet är såpass förstört att jag inte ser att personen kan jobba kvar hos oss, säger Caroline Smitmanis Smids.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer