Foto: SVT

Flera kvinnomord i Gävleborg – här är fallen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg har gått igenom några av de mest uppmärksammade fallen sedan 2017 där kvinnor utsatts för grovt våld i nära relationer och som slutat i mord eller misstänkt mord.

Avslutade rättsfall

• Tova Moberg från Njutånger mördades i maj 2017 av ett 20-tal hammarslag. Ex-pojkvännen dömdes till livstids fängelse 3 maj 2018 i Hovrätten.

• En man på Öster i Gävle polisanmälde sig själv efter att strypt sin fru. Han dömdes den 26 januari 2019 till 15 års fängelse.

• 80-åring dement man i Gävle mördade sin fru efter vanföreställningar i december 2018. Han dömdes till rättspykiatrisk vård för mord och domen föll 26 februari 2019.

• Man i 40-årsåldern torterade sin sambo till döds i Hudiksvall i december 2018. Hovrätten fastställde livstidsdomen 18 september 2019.

• En kvinna hittades död sin bostad i Ockelbo i juli 2019. Kvinnans man dömdes i mars 2020 för mord till 17 års fängelse.

• Den 29 juli 2020 hittades en kvinna i 45-årsåldern död i ett hus utanför Färila i Ljusdals kommun. Hon hade skjutits i magen två gånger med ett hagelgevär. I december 2020 dömdes mannen som stått misstänkt för mordet till livstids fängelse.

• En kvinna i 20-årsåldern attackeras med 17 knivhugg i bostadsområdet Andersberg i Gävle i februari 2022. Hon dör av sina skador. En 19-åring man är dömdes i augusti för mordet till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Pågående rättsfall

• Den 19 december 2022 blir en man i 70-årsåldern anhållen misstänkt för mord. Enligt åklagare Annika Hessel handlar det om ett brott i nära relation och den döda är en kvinna.

En kvinna hittas död på en adress i Forsa utanför Hudiksvall den 9 juli 2022. Hon har dött av massivt våld mot hela kroppen. Den 22/11 åtalades en man på sannolika skäl misstänkt för mord.

• I februari 2019 hittades en kvinna mördad i en lägenhet på Söder i Gävle. Nu, mer än tre och ett halvt år senare, häktas en man i 40-årsåldern misstänkt för mord.

Våld mot kvinnor – en brottskategori som sticker ut i länet

Just våld mot kvinnor, tillsammans med våldtäkt, är en brottskategori som sticker ut i statistiken i Gävleborg, enligt kriminologen Anders Östlund. Ett stort antal anmälningar görs varje år – och ifjol ökade antalet ytterligare.

– Det är märkligt att det är så högt i Gävleborg, har han tidigare sagt till SVT Gävleborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Forsa

Mer i ämnet