”Djuren ska hållas och skötas i en bra miljö”, står det i Arlas kvalitetsprogram. Foto: Privat/SVT

Kritiserade Arlagården i Hälsingland såld – ”mjölkbonde från trakten tar över”

Uppdaterad
Publicerad

Den kritiserade Arlagården i Hälsingland, som SVT granskat i flera delar, har sålts till en mjölkbonde i trakten. Men den mediala uppmärksamheten gjorde gården svårsåld.

Vid sidan av utredningen gällande bland annat djurplågeri och miljöbrott har gården även dragits med ekonomiska problem. Något som förvärrades i och med SVT:s granskning. Under den senaste månaden har gården varit under rekonstruktion och i förra veckan såldes gården vidare, något som helahälsingland var först med att berätta.

– Gården är såld till en mjölkbonde från trakten, säger Håkan Jansson, advokat och rekonstruktör, som jobbat med försäljningen under den senaste månaden.

Arlagården

Har det varit svårt att få gården såld med tanke på vad som kommit fram i SVT:s granskning?

– Det har varit väldigt svårt att få den såld, säger Håkan Jansson.

Flera kor nödslaktades

Det var i slutet av januari som SVT Gävleborg och Uppdrag Granskning avslöjade bristerna i djurhållningen vid mjölkgården i Hälsingland. Sedan dess har ett tiotal djur nödslaktats, och ytterligare 80 djur har avlivats. Arla har stoppat försäljningen av mjölk från gården och Länsstyrelsen Gävleborg har fått ta emot hård kritik i sociala medier samt blivit JO-anmälda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arlagården

Mer i ämnet