14 Miljoner kronor flyttades från SEKO-klubben Väg och Ban Gävle-Dala i Ljusdal till en fritidsförening. Nu utreds vad pengarna har gått till.

14 miljoner kronor saknas i kassan

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången i Hudiksvalls tingsrätt i den så kallade Sekohärvan inom fackklubben Väg och Ban Gävle-Dala i Ljusdal. Målet handlar om 14 miljoner kronor som har förts över från klubbkassan till en fritidsförening utan medlemmarnas kännedom.

Det är fackförbundet Seko som har stämt den före detta kassören i klubben, Bosse Hedin, för att få klarhet i vart pengarna tagit vägen och hur de har använts.

Seko-härvan

Fritidsföreningen har i en civilprocess konsekvent vägrat att redovisa bland annat bokföring och årsbokslut men efter att Högsta domstolen beslutat att inte pröva föreningens överklagan kommer en öppen redovisning att äga rum i Hudiksvalls tingsrätt.

Mångårig process

Det var sommaren 2015 som Seko upptäckte att pengarna saknades i klubben och att de hade överförts till fritidsföreningen.

Men vad som hänt med pengarna är oklart enligt Seko och föreningens styrelse har vägrat att uppge den informationen.

Flyttade pengar

Den förre kassören, Bosse Hedin, gjorde 40 transaktioner från 2008 till och med 2014 då totalt 14 050 000 kronor flyttades från klubben till fritidsföreningen. Han motsätter sig Sekos yttanden om att han genom transaktionerna ska ha fått klubben, som har 1 800 medlemmar, att lida.

Rättegångsförhandlingarna inleds under onsdagen och beräknas pågå i fem dagar.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Seko-härvan

Mer i ämnet