– Det känns jättekul. Samtidigt var det väldigt nervöst eftersom det var svårt att avgöra vem som skulle vinna, säger Emilia Larsson, en av kockarna i Skärselden.
Det hela avgjorde på Skövdes kända platåberg, Billingen. I två och en halv timme slet de framför öppen eld mot de övriga sju lagen. Till förrätt gjorde de en sotad ryggbiff, till varmrätt en stekt slätvar med rökt gräddsås och till dessert en italiensk maräng på honung. All mat serverades på takspån eller palmbladstallrikar.
Firar med käk
Det var späckat med åskådare, dels på grund av mästerskapen och dels på grund av att det pågick en friluftsfestival på samma plats. Snart stod det klart att Falkenbergslagets prestationer hade räckt hela vägen till ett guld.
– När motiveringen senare lästes upp förstod vi ganska snabbt att vi hade vunnit. Ikväll ska vi fira med att gå ut och käka, säger Emilia Larsson.
Har flera syften
På andra plats kom ett lag från Stockholm och på tredje plats ett lag från Göteborg.
Första gången SM i utomhusmatlagning arrangerades var 2016. Syftet är att lyfta intresset för uteliv och för de lokala råvaru- och livsmedelsproducenter som finns i området.