Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen bedömer att nätverket har en stor påverkan på lokalsamhället på Adolfsberg, Drottninghög, Dalhem och Fredriksdal – hör mer om i klippet ovan. Foto: SVT/Polisen/Montage

60 sekunder: Detta är Adolfsbergsnätverket

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer som av polis och åklagare bedöms utgöra ledarskiktet i ett mäktigt kriminellt nätverk i Helsingborg har dömts till långa fängelsestraff för mordet på 22-åriga Younes. Men vad är Adolfsbergsnätverket? En genomgång av utredningarna kring några av de brott som personer i nätverket dömts för målar upp en tydlig bild.

Utöver de tre bröderna, idag mellan 25 och 35 år gamla, som pekas ut som ledare består den inre kärnan av ytterligare fem-sex personer, men totalt sett är betydligt fler involverade i gruppens kriminalitet. Personer i ledarskiktet har synts på bilder i sociala medier tillsammans med kända kriminella i andra städer.

Se mer om nätverket i klippen ovan.

Kriminella nätverk i Helsingborg

Äldre brodern greps

I slutet av december 2018 sprängdes entrén till ett flerfamiljshus på Östergatan i Landskrona och kort därpå hittades en voltad bil inte långt därifrån. Bilen var tom men polishunden Bella nosade upp den äldre brodern i nätverket, som då var svårt skadad. Han dömdes så småningom för sprängningen och under sin tid i fängelset har han dömts för fler brott. Han har också försök rymma från fängelset.

I den äldre broderns frånvaro klev de två yngre bröderna fram, enligt polisens bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Helsingborg

Mer i ämnet