Valltorps vårdboende kritiseras av anhörig till vårdtagare, som avled i corona-pandemin Foto: Leonora Toplica/SVT

Anhörig: ”Mamma var sårig och skinnflådd”

Uppdaterad
Publicerad

Jennie Peterssons mamma är en av alla dem som avlidit efter corona-utbrottet på Valltorps vårdboende.

Men omsorgen om modern brast, anser Jennie. Om det vittnar även moderns patientjournal.

Jennie Peterssons mamma insjuknade i covid-19 under valborgshelgen. Hon hade diarré, ett förekommande symptom vid covid-19, och fick ha inkontinensskydd de sista veckorna i livet.

Men omsorgen i livets slutskede brast, anser Jennie.

Coronautbrottet på Valltorp

– Blöjorna kan inte ha bytts som de skulle, säger hon.

Hur illa ställt det var med hennes mamma förstod Jennie först när modern togs in för vård på Helsingborgs lasarett.

– Läkaren frågade tre gånger om vi förstod i vilket skick mamma var i. Vi sa att vi visste att hon var väldigt sjuk. Men läkaren betonade att hon också hade väldiga sår i underlivet och rumpan.

Blev bättre på sjukhuset

Detta bekräftar även moderns patientjournal som SVT har fått ta del av. Ord som röd, sårig och skinnflådd återkommer där.

Efter behandling på sjukhuset blev såren bättre, står det också i journalen.

Omsorgsdirektören Annika Andersson får svara på kritiken:

– Om man nu satte in snabba åtgärder och fick så snabb effekt på sjukhuset så kan man tänka sig att de här besvären, de här såren, uppstått rätt snabbt. Att det inte varit fråga om långvarig vanvård.

Tycker du att det här är okej?

– Frätskador av avföring kan du få rätt så med detsamma på skör hud med dålig cirkulation. Sedan är inte det ett försvar. Självklart ska man inte sitta i en blöja som behöver bytas, säger Annika Andersson.

Tuffa arbetsvillkor

Kommunalfacket och anställda som SVT pratat med har berättat att arbetsvillkoren var oerhört tuffa under corona-utbrottet på Valltorps vårdboende.

En majoritet av de anställda blev själva covid-smittade, och bemanningen fick lösas med vikarier och med att kvarvarande personal ofta fick arbeta dubbla arbetspass.

Annika Andersson bekräftar:

– Det har varit en extraordinär situation, där vi haft en hög frånvaro hos personalen och även bland sjuksköterskorna, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet på Valltorp

Mer i ämnet